Bilo tko može izvisiti na jarbol zastavu neke strane zemlje i da to prođe, jer nema zakona koji to onemogućava ili kažnjava.

Zastave, grbove i obilježja drugih država može na teritoriji Bosne i  Hercegovine postavljati svako na bilo koje mjesto, stav je državnih institucija. Piše Dnevni list.

Iz Vijeća ministara BiH odgovorili su držanom zastupniku Saši Magazinoviću kako su Zakonom o zastavi BiH propisani oblik i izgled zastave BiH, gdje i kada se zastava BiH ističe, te sankcije zbog nepoštivanja odredbi o izgledu i isticanju zastave BiH.

Magazinović je pitanje o tome kada i gdje je dozvoljeno isticanje službenih obilježja drugih država na teritoriju BiH postavio jer na javnim površinama, pa čak i pojedinim institucijama konstantno stoje zastave drugih zemalja.

Sve po zakonu

-Zakon o zastavi BiH nije propisao gdje i u kojim prilikama se na teritoriju BiH ističe zastava stranih država, niti je to propisano nekim drugim zakonom na razini BiH, kazali su iz Vijeća ministara BiH u odgovoru zastupniku Magazinoviću.

Isti odgovor uslijedio je i kada su u pitanju grbovi stranih država. Ovo znači da bilo tko može izvisiti na jarbol zastavu neke strane zemlje i da to prođe, jer nema zakona koji to onemogućava ili kažnjava.

Praksa koja vlada u BiH kada je u pitanju isticanje zastava drugih država nije zabilježena skoro nigdje u svijetu. U BiH predsjednici države i entiteta na službenim prijemima ističu zastave susjednih država, a bh. gradovi okićeni su zastavama Srbije, Hrvatske, Herceg-Bosne, Turske i ratnim zastavama, poput one sa ljiljanima. U BiH je prisutno čak i isticanje zastava ISIL-a.

Zakona neće ni biti

Iako mnogima na jednoj, drugoj ili trećoj strani smetaju obilježja koja se ističu zakon koji bi kaznio isticanje zastave stranih zemalja u BiH ne postoji. Sa druge strane susjedima se ne može desiti da se netko na njihovoj teritoriji čak ni prošeta ogrnut zastavom druge zemlje. Poznato je kako su u Hrvatskoj, Sloveniji, Grčkoj ili Makedoniji bh. državljani opominjani zbog nošenja bh. zastave uglavnom prilikom izleta i sportskih natjecanja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok