Gostujući kao uvodničar na jučerašnjoj sesiji Kruga 99 u Sarajevu, Hill je rekao da nitko u Veleposlanstvu SAD ne vidi ukidanje entiteta ili županija kao mogući način da BiH ide naprijed.

SAD je privržen BiH kao multietničkoj zemlji sastavljenoj od dva entiteta i Brčko Distrikta, izjavio je otpravnik poslova Veleposlanstva SAD u BiH Nicholas Hill i odbacio tvrdnje da se SAD nastoji riješiti Republike Srpske. Gostujući kao uvodničar na jučerašnjoj sesiji Kruga 99 u Sarajevu, Hill je rekao da nitko u Veleposlanstvu SAD ne vidi ukidanje entiteta ili županija kao mogući način da BiH ide naprijed.

Pitanje institucija

“Mi smo praktični ljudi i zanima nas da u ovoj zemlji napravimo institucije koje će se ponašati prema zahtjevima i potrebama građana. Dok ima sugestija koje bi doprinijele tome, mi ćemo ih saslušati i podržati”, istaknuo je Hill. On je rekao da je siguran da fotografije i mape s novoucrtanim granicama BiH, koje su se pojavile, nisu prve, ni posljednje te vrste koje će se moći vidjeti. Podsjetivši da je Veleposlanstvo SAD imalo plan aktivnosti ustavne reforme koja se ticala Federacije BiH, Hill je rekao da se u tom konkretnom dokumentu ne spominje prijedlog da se ukidaju županije. On je istaknuo da je za SAD od temeljne važnosti da BiH krene euroatlantskim integracijama, ne samo da bi postala članica, već i da prođe put reformi. “Taj put za nas je jako važan. Vrlo je bitno biti član nekog kluba, međutim, mi smatramo da ovaj proces znači da BiH mora poduzeti neophodne reforme da bi ušla u 21. stoljeće”, naveo je Hill. On kaže kako ne može riječima iskazati razočaranje nedostatkom napretka u BiH, posebno činjenicom da su neuspješan kraj imali razgovori koje je vodio povjerenik za proširenje EU Štefan Fuele o provedbi odluke Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić - Finci”. Hill je istaknuo da SAD ne odustaje od suradnje, te da s europskim partnerima rade na planu za BiH.

Problem Ukrajine

Osvrnuvši se na situaciju u Ukrajini, Hill je izrazio zabrinutost i podsjetio na priopćenje Bijele kuće. “Nadam se da će naši partneri izdati slična priopćenja, uključujući i BiH”, rekao je on.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok