Afera s kupovnom nekretnina u BiH u režiji ljudi iz arapskih zemalja, dobiva novu dimenziju.

Državna Služba za poslove sa strancima završila je svoj dio posla i prema, istina neslužbenim informacijama, istragu već neko vrijeme vodi i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) kako bi otkrila tokove ogromnog novca u trgovini nekretninama. Piše Dnevni list.

Jednostavna formula

Akcijom pod kodnim nazivom „Nekretnina“ Služba za poslove sa strancima BiH otkrila je da u državi postoji 700 tvrtki u vlasništvu stranaca, osnovanih isključivo radi trgovine nekretninama. Od toga je čak 499 fiktivnih tvrtki! Sve te tvrtke u vlasništvu su državljana Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Libije, Sirije, Saudijske Arabije, Ukrajine, Rusije i još nekih država, u najvećem broju arapskih.

Formula je jednostavna – vlasnici poduzeća iz tih zemalja osnivaju sestrinske tvrtke u BiH  s početnim kapitalom od 2.000 maraka. Nakon završene procedure registriranja, na račune takvih tvrtki u BiH stižu milijuni eura za kupovinu zemljišta i nekretnina u našoj zemlji. S obzirom da je državljanima BiH iz arapskih zemalja zabranjeno da kupuju zemljište i nekretnine u tim zemljama, jasno je da nema reciprociteta, ali se taj problem lako rješava – za direktore poduzeća koje osnivaju Arapi za trgovinu nekretninama postavljaju se državljani BiH.

Naravno, ne spadaju sve te tvrtke u kategoriju sumnjivih jer neke od njih posluju čisto i striktno se pridržavaju zakonskih odredbi koje su na snazi u Bosni i Hercegovini.

Služba za poslove sa strancima BiH došla je do podataka da arapske  tvrtke  u BiH posjeduju više od 600 stambenih i poslovnih objekata, da su  osnivači više od 16 turističkih naselja, da na svoje ime imaju oko 1.800 zemljišno-knjižnih izvadaka…

Naši izvori kažu da su otkriveni i mnogi drugi podaci koji se u interesu dalje istrage još ne mogu saopćavati javnosti. Treba dodati da u  podatke dozvoljene za javnost u ovom trenutku, spadaju da je otkriveno 160 stranaca koji se bave kupovinom nekretnina, a uopće nemaju reguliran status u BiH – nemaju ni dozvole boravka niti radne dozvole.

Nema protjerivanja

Zanimljivo je i da je 58 stranaca raznoraznim zloupotrebama došlo do privremene dozvole boravka u BiH. Svi oni su pod lupom Agencije za istrage i zaštitu.

Kako saznaje Dnevni list, istraga koju vodi SIPA ima za cilj da se precizno utvrdi koje tvrtke čiji su osnivači iz arapskih zemalja, Ukrajine i Rusije i koji pojedinci su prekršili zakone, pored ostalog i zbog toga što ne uplaćuju poreze čine pričinjavaju goleme štete proračunima. U prijevodu, to znači da se vodi detaljna istraga o pranju novca jer postoje indicije, odnosno sumnje da se taj nezakoniti biznis koji je zapravo kazneno djelo,  itekako razgranao baš preko trgovine nekretninama. Neki neslužbeni podaci kažu da se u tom poslu vrte milijarde maraka.

Nedavno je lansirana informacija da će oko 300 državljana arapskih zemalja zbog nezakonite trgovine  nekretninama biti protjerano iz BiH.

Međutim, to se neće dogoditi – u najgorem slučaju po njih, onima za koje se utvrdi da su prekršili bh. zakone može biti otkazana dozvola boravka. Naime, prema onome što je ovog tjedna javno poručeno iz Službe za poslove sa strancima BiH svi će imati pravo da ostanu u BiH ukoliko u precizno određenom roku izmire poreska i sva druga dugovanja.

Naravno, to se neće odnositi na one osobe za koje SIPA utvrdi da su počinili teško kazneno  djelo, primjerice pranje novca, i takve nitko neće moći spasiti od protjerivanja iz Bosne i Hercegovine uz obavezno plaćanje  novčanih kazni.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok