Najmanje petorica od jedanaest muškaraca iz Bosne i Hercegovine, koji su na Staru godinu 2015. uhićeni pod sumnjom za pripremanje terorističkih napada, tužit će državu nakon što je obustavljena istraga koja je protiv njih vođena gotovo godinu dana, prenijeli su u utorak lokalni mediji.

U akciji pod kodnim nazivom "Rez" u prosincu 2015. policija je, po nalogu Tužiteljstva BiH, uhitila jedanaest osoba pod sumnjom za veze s radikalnim islamizmom i za pripremanje terorističkih napada.

Tada je objavljeno kako su uhićeni činili skupinu koja je pripremala bombaški napad na jednoj od lokacija u Sarajevu na kojoj je planiran javni doček Nove godine. Iznesena je procjena kako su navodni teroristi tada planirali izvesti napad koji bi prouzročio najmanje stotinu žrtava.

Sve su navodno dogovarali u mesdžidu u sarajevskom naselju Briješće gdje je tijekom racije pronađena zastava terorističke organizacije Islamska država, no ne i eksploziv kojim je trebao biti iskorišten za napad.

Pritvor je tada određen za osam od jedanaest osumnjičenih i to za Elvira Muratovića, Kemala Murića, Semira Salkovića, Zulfe Alajbegovića, Edina Tabakovića, Darka Pecu, Elvira Mašića i Adisa Kešana, no svi oni na slobodu su pušteni u siječnju 2016.

Istraga koja je potrajala narednih deset mjeseci nije dovela ni do kakvih konkretnih dokaza koji bi bili dostatni za podizanje optužnice i eventualni sudski proces pa je državno tužiteljstvo odustalo od cijelog slučaja.

Sarajevski odvjetnik Slavko Aščerić, koji zastupa osumnjičenog Pecu, kazao je "Dnevnom avazu" kako je jasno da netko sada mora odgovarati za štetu nanesenu njegovom klijentu, ali i ostalima koji su privođeni.

"Tužiteljstvo je tvrdilo da su oni teroristi, a sada više nisu, jer nema dokaza. Šteta se može nadoknaditi ali tko će nadoknaditi narušeni ugled tim ljudima? Etiketirani su za cijeli život", kazao je Aščerić koji tvrdi kako je njegovu branjeniku život potpuno unišen jer je nakon uhićenja ostao bez posla kojim je prehranjivao obitelj.

Odvjetnik Senad Dupovac, branitelj uhićenog Semira Salkovića, kazao je kako će njegov branjenik svakako tužiti državu, a jedino je pitanje koliku će novčanu odštetu tražiti.

Kazao je kako trenutačno rade izračun na ime naknade za dane provedene u zatvoru, a kada to završe odmah će podnijeti tužbu.

"Neka država nadoknadi štetu za propuste koje je napravilo Tužiteljstvo BiH", poručio je Dupovac.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok