Titov bunker u Konjicu dugo je bio dobro čuvana tajna, a građen je od 1953. do 1979., pod nazivom DO ARK. Trebao je u slučaju atomske katastrofe skloniti Tita i njegovih 350 najbližih suradnika.

Ova masovna betonska konstrukcija nalazi se na dubini od 300 metara i prostire se na oko 6.500 metara kvadratnih. Piše Slobodna Dalmacija.

Objekt je opremljen najsuvremenijom tehnologijom onoga vremena, između ostalog fiksnim telefonima i pisaćim mašinama.

Ovaj objekt sa svojih više od sto prostorija i sačuvanim inventarom podsjeća na labirint, a bio je predviđen da omogući nesmetan život 350 ljudi tijekom šest mjeseci. Izgradnja je koštala čak 4,6 milijardi američkih dolara.

Za izgradnju kompleksa su, osim radnika koji su birani pažljivo i koji su morali potpisati Ugovor u šutnji, znala samo četiri zapovjednika po službenoj dužnosti.

Bunker se sastoji iz tri dijela. U prvom ili maskirnom dijelu nalazi se nadzorna rezidencija, mjesto za tehničku podršku i uže osiguranje.

Kada se prođe kroz hodnik prve kuće, slijede metalna vrata debljine 1,20 metara i tunel koji vodi do centra atomskog skloništa koji može izdržati udar jačine 20 kilotona.

Treći dio sastoji se protupožarnog sistema, klime, prostora za komunikaciju, spremište za vodu i naftu te slično, kao i stambenog prostora.

Bunker ima više od 100 spavaonica sa ležajevima, dvije velike konferencijske dvorane, pet operativnih centara s direktnim telefonskim vezama s tadašnjim predsjedništvima saveznih republika i kabelskom televizijom, dvije kuhinje, kripto centar, bolnicu s kirurškom dvoranom...

Svaki sustav u bunkeru ima alternativu u slučaju da prvi zakaže.

Temperatura u bunkeru je između 21 i 23 Celzijevih stupnjeva, a vlažnost zraka je od 60 do 70 posto, što predstavlja idealne uvjete za život. Cijeli je prostor osvijetljen sa 6000 neonskih žarulja.

Titova rezidencija u ovom objektu je elitno opremljena. Sastoji se od pet prostorija: soba za tajnicu i stranke vodi u Titov ured povezan sa spavaćom sobom, a iz nje se ulazi u sobu prve dame bivše Jugoslavije Jovanke Broz, dok je posljednja soba za odmor.

Pogledajte fotogaleriju >>>

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok