Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je da odlazeća američka administracija uvođenjem sankcija pokazuje mišiće, jer je nezadovoljna rezultatima ostvarenim u BiH.

Sankcije su uvedene meni i ne želim da ni RS ni Srbija imaju problem zbog mene, poručio je Dodik u emisiji “Prva tema” na Prvoj srpskoj televiziji.

“Sankcije su mi uveli dva dana prije odlaska. Sankciju su više pokazivanje mišića, nego nešto realno. Odlazeća američka administracija smatra da se samo nasiljem BiH može graditi i održati. Američki intervencionizam je ovdje prisutan više od 20 godina. Oni su kreirali završetak rata i Daytonski sporazum, a onda su prvi krenuli rušiti ga djelovanjem raznih visokih predstavnika”, rekao je Dodik.

Polaže nadu u novu američku administraciju, te ističe da Amerika nije samo zemlja koja djeluje, nego i da nekada prizna svoje greške.

Svjestan je da je brisanje s “crne liste” dug proces.

“Kao predsjednik RS, nije nebitno biti na takvoj listi. To je teškoća, mada meni osobno ne znači ništa. Zadnji put sam u Americi bio 2011. godine, a nemam ni imovinu tamo”, poručio je Dodik.

Poznato mu je, kaže, da će nova struktura ljudi u Americi prvenstveno rješavati mnogo krupnije probleme, ali kaže da će čekati određeno razdoblje i nastojati stupiti u kontakt s njima, kako bi se razgovaralo i rješavalo pitanje njegovog sadašnjeg statusa na “crnoj listi”.

Mišljenja je da se na “crnoj listi” ne bi ni našao, da nije dobio poziv na inauguraciju novog predsjednika Donalnda Trampa.

“Ta vijest je došla iz Amerike i onda je krenula lavina – otkud ja tamo. Tražili su od mene odustanem od prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, te da više verbalno ne napadam visokog predstavnika. Nisam pristao na to. Jedan od najviših interesa RS jeste donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH. Onda je došlo to da mi ne daju vizu, pa onda sankcije”, kaže Dodik.

Komentirajući činjenicu da su sankcije uvedene zbog nepoštivanja Ustavnog suda BiH i ometanja Daytonskog sporazuma, Dodik je poručio da ne postoji sud koji ga je osudio za kršenje zakona.

“Ja poštujem slovo Daytona, a oni od mene traže da poštujem duh sporazuma. Onda oni koji tumače duh Daytona, kažu meni da ja ne poštujem ovaj sporazum. Oni su kao dobri, a ja sam kao loš. Ponovit ću, ja poštujem slovo Daytona i nikada to nisam osporavao”, dodao je predsjednik RS.

Očekuje da će nova politika u Americi biti vođena na novi način i da će relaksirati stanje.

“Amerikanci su meni i mojoj obitelji prijetili u Washingtonu da ću vidjeti što je snaga SAD. Smatraju da smo mi političari na ovim prostorima nitko i ništa. Oni jesu sila, to je nesumnjivo, ali nisam se nikada osvrtao na prijetnje. Imam dostojanstvo. Ne može mi nitko reći da moram provesti reformu policije, da BiH ima jednog predsjednika i da RS promjeni ime”, prokomentirao je Dodik.

Kaže da od mogućih sankcija EU ne strahuje. “To nije moja odluka i ne mogu utjecati na to”, kazao je.

Pristup srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u vezi sa sankcijama ocijenio je racionalnim.

“Čuo sam se nekoliko puta s Vučićem. Njegov pristup je racionalan i Srbija neće prihvatiti sankcije. Ne želim da ni RS ni Srbija imaju problem zbog mene”, rekao je Dodik.

O mogućnosti ostavke na poziciju predsjednika RS ne razmišlja, a sankcijame su, kaže, “muslimani jedva dočekali, jer im je to satisfakcija”.

Osvrnuo se i na stanje u BiH i budućnost RS. Ne smatra da BiH treba biti država i tvrdi da će se na kraju dogoditi “mirni razlaz”. Poručio je da nikada nije pozivao na sukobe.

“Hoću samo ono što je međunarodni sporazum rekao, ništa više”, poručio je Dodik.

Govoreći o referendumu o Danu RS i navodima o referendumu o otcjepljenju, Dodik je rekao da se o secesionizmu ne može govoriti.

“SNSD je daleko od te odluke. Odluku o referendumu donosi NSRS, ne Dodik ili SNSD. Samo smo rekli da ćemo 2018. godine vidjeti dokle se došlo s provođenjem Daytona ili jesu li se počele vraćati nadležnosti RS”, kazao je Dodik.

RS je, dodao je, u prvim godinama nakon Daytona pasivno je posmatrala šta se događa, pa je izgubila brojne nadležnosti.

Prokomentirao je i tvrdnje da je bio “američki miljenik”.

“Nikada nisam bio suradnik Amerikanaca. Neki kažu da bez uticaja Amerikanaca nisam mogao biti izabran za premijera. Možda i jeste tako, ali su to Amerikanci radili iz svog interesa”, mišljenja je Dodik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok