U dokumentu agencije CIA pod nazivom “BiH na rubu ponora” iz prosinca 1991. godine navode se četiri scenarija koje je ta agencija u navedeno vrijeme vidjela pred BiH, s tim kako je zaključeno da je scenarij izbijanja sukoba u tom trenutku bio najizvjesniji.

Drugi scenarij koji je CIA tada vidjela odnosio se na slanje UN-ovih promatrača u BiH i dopuštanje da “hladne glave” prevladaju. U tom bi slučaju moglo doći do stabiliziranja situacije iako se ne isključuje i mogućnost nasilja i sukoba, kao i incidenata u onim dijelovima zemlje gdje je situacija napetija. Piše Dnevni list.

Ovo bi rješenje vjerojatno tijekom vremena vodilo i ka “kantonalnoj soluciji” u kojim bi se različite skupine ogradile jedne od drugih. Ipak dugoročna održivost ovakvog rješenja bila bi neizvjesna. Treći scenarij koji je CIA naznačila je podjela zemlje kroz pregovore, a u toj situaciji, kako su naveli, Muslimani bi imali izbor između opcije priključenja Hrvatskoj ili pak formiranja Muslimanske države u ostatku BiH. CIA je iznijela mišljenje kako bi ovo bilo teško postići zbog etničke distribucije u BiH, a dodatno su izrazili i stav kako bi takvo rješenje bilo nestabilnost. Muslimanska bi država, dodali su, vjerojatno došla pod pritisak zbog unutarnjih sporova između sekularnih i fundamentalnih frakcija, ali i potencijalno neprijateljske Srbije.

Četvrti scenarij

Četvrti scenarij bio bi pak stvaranje labave konfederacije s ostalim zemljama bivše Jugoslavije, međutim CIA je navela kako je rat u Hrvatskoj već stvorio veliko nepovjerenje te gotovo uništilo potporu za takvo što.

CIA je navela kako, unatoč tomu što i dalje postoji nada da se sukob u bivšoj Jugoslaviji riješi kroz prijedloge tadašnje Europske zajednice, vjerojatnost da BiH izađe sa netaknutim granicama čini se udaljenom.

Ipak, najoptimističniji, no ipak manje vjerojatan rezultat, prema viđenju CIA-e, bio bi disolucija kroz pregovore, a što bi došlo uz visoke socijalne troškove. Ukoliko se ne nađe rješenje za širi jugoslavenski problem koje će sačuvati ekonomske veze između republika, ekonomski sposobna BiH čini se izvan domašaja.

Uloga JNA

Istodobno, CIA je u ovom dokumentu zaključila i kako bi u scenariju da BiH krene stopama Hrvatske sukob najvjerojatnije prvi započeli Srbi iz BiH, vjerojatno u području stare Hercegovine, a onda bi, slijedeći uzorak koji je već bio u Hrvatskoj, dobili podršku JNA. U opisima vojne situacije u BiH CIA navodi i kako bi u slučaju izbijanja sukoba Srbi imali potporu lokalnih JNA zapovjednika te se ističe kako vjeruju da su srpske paravojne jedinice dobile oružje i municiju od JNA. Vojska bi, također, navodi CIA, najvjerojatnije uložila velike napore da osigura prometnice između velikih gradova kao i područja naseljenih Srbima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok