Marina Pendeš, ministrica obrane BiH, njezini zamjenici Sead Jusić i Boris Jerinić te načelnik Zajedničkog stožera general-pukovnik Ante Jeleč na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu predstavili su izvješće o radu i postignuća Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH u 2016. godini.

Pendeš je, kao jedan od značajnih uspjeha Ministarstva obrane BiH i OS BiH, navela usvajanje Pregleda obrane. U idućih 10 godina planirana je modernizacija OS BiH koja će stajati 300 milijuna KM, a bit će realizirana kroz četiri projekta, pri čemu je nabava helikoptera i obuka pilota jedna od najznačajnijih odrednica procesa modernizacije. Piše Večernji list BiH.

Pendeš je navela da su MO BiH i OS BiH u 2016. prošli kroz različite izazove, ali da su ih sve uspješno apsolvirali. Istakla je i da za svoj rad dobivaju različita priznanja te da neće dopustiti politizaciju OS BiH. Rekla je da će započeta interna istraga o događanjima vezanim uz angažiranje OS BiH u Banjoj Luci 8. i 9. siječnja biti završena do 2. veljače, kada će o rezultatima istrage biti obaviještena i javnost. Dodala je da, u kontekstu kaznenih prijava koje su podnijeli čelnici SDP-a, DF-a i GS-a, vjeruje u pravosudni sustav BiH. Ministrica je najavila nastavak knjiženja perspektivnih lokacija, koje se vrši u suradnji s Pravobraniteljstvom BiH. Ministarstvo obrane BiH i OS BiH već su dostavili odgovore koji su od njih traženi u upitniku Europske komisije.

Pendeš je najavila da će u 2017. godini Ministarstvo obrane BiH razmatrati mogućnost da se dobna granica do koje obični vojnici mogu ostati u Oružanim snagama BiH pomakne sa sadašnjih 35 godina. Time bi se, kaže Pendeš, stimulirao ostanka mladih u BiH, i to u vrijeme kada mladi napuštaju i OS BiH i državu.

Kao razloge odlaska mladog kadra, Pendeš je navela činjenicu da su neki vojnici stalno na straži, a da za to nemaju aktivnu naknadu, kao i da mnogi odlaze ne želeći čekati 35. godinu kada bi bili prinuđeni otići. Izmjenama koje se planiraju u ovoj godini namjera je poboljšati upravo te segmente. Pendeš je objasnila da Ministarstvo obrane radi i na povećanju primanja vojnika, za što bi u ovoj godini trebalo izdvojiti dodatnih 9 milijuna KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok