Europski parlament priprema novu rezoluciju za BiH, a o velikoj zainteresiranosti članova EP-a za našu državu svjedoči podatak prema kojem je na nacrt rezolucije uloženo čak 288 amandmana.

“Avaz” je došao u posjed nacrta ovog dokumenta koji ima skoro 150 stranica. Iako je ovaj dokument izrađen malo prije nego što je SAD donio sankcije protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika, ipak se u nacrtu rezolucije oštro osuđuje ratnohuškačka te retorika podjela i poziva se na spremnost EU-a za djelovanje.

U nekoliko amandmana hrvatske zastupnice u EP-u Marijana Petir, Željana Zovko, Ivana Maletić te Dubravka Šuica tražile su provedbu presude “Sejdić - Finci”, ali na način da se u budućim ustavnim reformama uzmu u obzir principi federalizacije, decentralizacije te legitimnog političkog predstavljanja unutar političkog sustava BiH.

Osim provođenja presude “Sejdić - Finci”, u ovom aktu traži se i provedba presude “Zornić protiv BiH” te “Pilav protiv BiH”. U ovom aktu prednjače zahtjevi da vlastima BiH socioekonomske reforme budu prioritet. Grčki zastupnik Papadakis ističe da u BiH “pod hitno treba modernizirati ekonomiju te se fokusirati na stvaranje radnih mjesta”.

Francuski zastupnik Philippe Juvin u nacrtu rezolucije traži da se sve snage u BiH usmjere k smanjenju stope nezaposlenosti mladih. Članica EP-a iz Francuske Marielle de Sarnez traži da put BiH k EU bude uvjetovan osiguranjem neovisnog, funkcionalnog te stabilnog pravosuđa BiH.

Nekoliko zastupnika iz više zemalja EU-a u zajedničkom amandmanu zatražilo je jasnu depolitizaciju pravosuđa, a posebno kod procesuiranja ratnih zločina te borbe protiv korupcije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok