Šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavniku EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark objavio je post na Twitteru u kojem priziva izbijanje masovnih prosvjeda na ulicama bh gradova!

Naime, Wigemark je prokomentirao masovne prosvjede koji su izbili u Rumunjskoj nakon usvajanja zakona koji dekriminalizira ili smanjuje kaznu za korupciju u toj zemlji, prenosi hms.ba

“A kada će se ovo dogoditi u BiH?”, postavio je pitanje Wigemark na Twitteru sa linkom na prosvjede u gradovima u Rumunjskoj povodom iznenadne odluke tamošnje vlade da dekriminalizira ili smanji kaznu za korupciju, zloupotrebu položaja ili sukob interesa. U drugom dijelu posta objavio je kako BiH treba žurno krenuti ka EU.

No, Wigemark je izgleda “zaboravio” što se dogodilo posljednji put kad su “organizirani” prosvjedi/neredi po gradovima Bosne i Hercegovine. Osim što su simbolički paljene zgrade županijskih vlada, napadnuta je i zgrada Predsjedništva BiH u Sarajevu, a planule su i prostorije dviju stranaka, piše Dnevnik.ba.

Osim toga, ništa se drugo nije dogodilo. Sustav nije promijenjen, županije nisu ukinute kako su to tražili Bošnjaci, firme nisu čudotvorno ozdravile niti su se međunacionalni odnosi odjednom sami od sebe uredili.

Bosni i Hercegovini, g. Wigemark, ne mogu pomoći prosvjedi nego reforme. Umjesto da pozivate na prosvjede bolje bi bilo da pozivate sarajevske političare da možda glasove iz drugih dijelova zemlje koji pozivaju na suradnju i izgradnju Bosne i Hercegovine. Ekonomske reforme je nemoguće provesti bez političkih reformi i na to trebate pozivati, a ne prosvjede, naglašava u osvrtu Dnevnik.ba.

U BiH nepravedni politički sistem generira društvenu i ekonomsku nestabilnost. A taj problem prosvjedi neće riješiti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok