Rezultati istraživanja poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača u Bosni i Hercegovini, provedenog po metodologiji Europske unije, pokazali su da je indeks povjerenja potrošača relativno niži u odnosu na indeks u zemljama EU, i to u svim točkama mjerenja, piše Večernji list BiH.

Trendovi u BiH i regiji

Ukupno šest anketa potrošača u BiH provedeno je u razdoblju od lipnja 2015. do prosinca 2016. godine. Za sva razdoblja uzeti su podaci za sve zemlje EU, potom pojedinačno za Sloveniju i Hrvatsku, kao i za sve zemlje iz regije koje imaju status kandidata.

-Taj indeks relativno je izjednačen u usporedbi s indeksima u Hrvatskoj i Sloveniji. U usporedbi sa zemljama iz regije, vrijednost indeksa je relativno najniža. Kada je u pitanju trend, vidimo da indeks povjerenja potrošača u BiH u navedenom razdoblju bilježi blagi uspon u usporedbi s indeksima u zemljama regije, što govori o blagom optimizmu potrošača, navodi se u istraživanju koje je provela Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) BiH uz potporu njemačkog GIZ-a i u suradnji s agencijom Prism Research & Consulting. Indeks poslovnog povjerenja u sektoru industrije u BiH znatno je niži u odnosu na onaj u zemljama EU, Hrvatskoj i Sloveniji, u svim točkama mjerenja. Ne samo to, svi indeksi u EU, Hrvatskoj i Sloveniji su u pozitivnoj zoni za razliku BiH. U zemljama iz regije sličan je trend i skoro svi indeksi su u pozitivnoj zoni, za razliku od BiH gdje su indeksi ostali u negativnoj zoni. Međutim, u razdoblju travanj - prosinac 2016. zamjetan je snažan uzlet tog indeksa koji se skoro pa izjednačio s vrijednostima u zemljama EU, što govori o značajnom porastu optimizma u ovom sektoru.

Sektor optimističan

Za razliku od indeksa povjerenja potrošača i indeksa poslovnog povjerenja u sektoru industrije, indeks poslovnog povjerenja u sektoru građevinarstva za navedeno razdoblje nešto je veći u BiH u odnosu na prosjek u EU. Situacija u sektoru usluga trenutačno je najoptimističnija u BiH u usporedbi s EU i zemljama regije. Indeks poslovnog povjerenja u sektoru trgovine u BiH također je nešto viši u odnosu na indeks u zemljama EU, ali i u usporedbi s nekim zemljama regije.

No, kompozitni indeks ekonomskog sentimenta koji objedinjuje sve pojedinačne indekse u promatranom razdoblju od 1,5 godina, značajno je u BiH niži u usporedbi sa zemljama EU i zemljama regije. Trend tog indeksa bio je blagi rast u razdoblju srpanj 2015. – travanj 2016., a onda je došlo do slabijeg pada, dok je u svim zemljama regije došlo do rasta tog indeksa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok