O temi novih zakona o doprinosima i porezu na dohodak u zgradi Vlade PŽ u Orašju održan je okrugli stol u organizaciji Gospodarske komore PŽ.

Govorilo se o perspektivi privatnih poduzeća na prostoru PŽ, koja je pobudila interes kod 25 poduzetnika, piše Večernji list BiH. Doneseni su zaključci i poslana je jasna poruka da poslodavci neće moći izdržati nove namete koje donosi novi zakon. Zaključke i zahtjeve poduzetnici će uputiti na brojne adrese i pokušat će se izboriti da zakon s novim nametima ne prođe ovako zamišljen i da se obave korekcije predloženih novih poreza.

Prijedlozi u 9 točaka

- Radi se o novom nacrtu u kojem zakon predviđa dodatne mjere, što bi bio apsurd da imamo porez na dobit viši od 20% kakav je u visokorangiranim europskim zemljama. S druge strane, kad su doprinosi u pitanju, naglasak je stavljen na smanjenje doprinosa, ali u konačnici se on povećava kad je iznos u pitanju, kazao je Ivo Knežević, predsjednik GK PŽ i dodao: - Zaključak je da GK PŽ ne prihvati ovakav prijedlog. U 9 točaka smo dostavili svoje prijedloge i proslijedit ćemo ih na adrese GK FBiH, udrugama poduzetnika 3 općine, načelnicima koji moraju znati u kakvom stanju su poduzeća, što nas očekuje novim zakonom, koji je broj radnika zaposlen. Jedna tvrtka koja ima više od 200 zaposlenih izračunala je da će novi nameti za poduzeće biti oko 600.000 KM godišnje, kaže Knežević. Zaključke i zahtjeve poduzetnici će uputiti ministrici financija FBiH, premijeru PŽ, Skupštini PŽ, Parlamentu FBiH... Ivo Živković, član UO Udruge računovođa i revizora PŽ, kazao je da su poduzetnici oštro reagirali na oporezivanje toplog obroka, regresa za godišnji odmor i prijevoz s posla i na posao, što će im donijeti povećanje troškova. - Opravdano je što poduzetnici kažu da se u ovakvom gospodarstvu to ne može izdržati, nego traže da se primjena propisa prolongira ili da im se daju rokovi da se mogu prilagoditi. Jasno je da strukture i općine unutar PŽ moraju više komunicirati i ići sa zajedničkim stavom kako bi zaštitile poduzetnike, ne samo na prostoru PŽ nego i cijele FBiH, kaže Živković.

Kazne poslodavcima

Poduzetnici su naglasili da zakon predviđa visoke kazne poslodavcima koji istodobno ne predaju naloge za isplatu plaće i naloge za uplate doprinosa. Predlažu omogućavanje isplate plaće u obrocima tjedno ili dvotjedno, a uplatu doprinosa na plaće treba utvrditi najkasnije 30 dana od zadnjeg dana u prethodnom mjesecu. - Učinak za FBiH i županije bio bi višestruk i ogledao bi se u ubrzanom protoku novca (kroz plaćanje kućnih obveza, režija i nabave), pa bi država mogla ranije doći do sredstava iz PDV-a, stoji u zaključcima s okruglog stola.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok