Mesić smatra kako je vrijeme za novu međunarodnu konferenciju o unutarnjem preustroju BiH.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić smatra kako je vrijeme za novu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o unutarnjem preustroju BiH, a njegov prijedlog je da se BiH preoblikuje u građansku državu sastavljenu od više multinacionalnih županija.

Na predavanju “Koliko Hrvatska kao članica EU i jamac Daytonskog sporazuma može pomoći u opstanku cjelovite BiH”, održanom u petak u Mostaru, Mesić je kazao kako je opstanak BiH kao cjelovite države ključan, ne samo sa stanovišta sigurnosti Hrvatske i ne samo zbog toga da se osigura primjeren status građanima BiH hrvatske nacionalnosti, već i zbog dugoročne stabilnosti cijele regije, jugoistočne Europe, pa čak i cijele Europe.

Govoreći o Daytonskom sporazumu, Mesić je rekao kako je mirovni sporazum iz Daytona zaustavio brutalni rat na prostoru BiH, ali vremenom se pokazalo kako je to jedina njegova vrijednost te da unutarnji ustroj uspostavljen 1995. onemogućava normalno funkcioniranje BiH kao države. Dodao je kako treba imati na umu i to da je Daytonski sporazum, manje ili više, legitimirao rezultate rata. “Hrvatska u sadašnjim okolnostima mora djelovati i mora izaći s inicijativom da se mijenja Daytonski sporazum, odnosno Ustav BiH. Promišljenom akcijom unutar Europske unije uvjeren sam kako bi se moglo pronaći dovoljno saveznika koji bi blagonaklono gledali na tu inicijativu”, kazao je Mesić dodavši kako se građani BiH ne smiju pomiriti s trenutnom situacijom. Iznoseći scenarij mogućeg rješenja za BiH, Mesić je kazao kako bi se na međunarodnoj konferenciji, tzv. Daytonu 2, uspostavila BiH kao građanska država sastavljena od većeg broja višenacionalnih županija, sa središnjom vlasti u kojoj bi ravnopravno bila zastupljena tri konstitutivna naroda te ostali građani.

Međunarodna konferencija bi se odvijala pod ingerencijom Ujedinjenih naroda, a na njoj bi sudjelovale zemlje potpisnice originalnog Daytona, BiH bi zastupali članovi Predsjedništva BiH, a ne predstavnici entiteta ili predstavnici konstitutivnih naroda, a predsjedavala bi trojica bivših visokih predstavnika Wolfgang Petritsch, Christian Schwarz-Schilling i Paddy Ashdown. Nakon nove međunarodne konferencije i jednogodišnjeg prijelaznog razdoblja organizirao bi se referendum na kojemu bi se građani BiH izjasnili o novom ustavu. Tijekom ovog procesa paralelno bi se vodili pristupni pregovori s Europskom unijom, kazao je Mesić. Govoreći o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, Mesić je kazao kako za Hrvate nije rješenje uspostava hrvatskog entiteta u BiH.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok