Kažnjavanje vozača u BiH, jednoj od najsiromašnijih država u Europi, danas je zainteresiralo i brojne građane susjednih zemalja u svojem oosvrtu javlja portal Grude.com.

Onaj tko prekoračinu brzinu za 10 do 20 km/h plaćati će 50 KM, onaj tko bude vozio od 20 do 30 km/h plaćati će od 100 do 300 KM, a onaj tko se bude vozio više od 30 na sat nego je ograničenje platiti će od 400 do 1000 KM.

S obzirom da je na većini mjesta u BiH, po uzoru na vrijeme Jugoslavije, ograničenje 40 km/h, onda će vozači u najvećem broju slučajeva plaćati stotine maraka kazne, a upravo to je ismijao jedan vozač iz Hrvatske koji je često u BiH: “Ceste i ograničenja su ostavili iz pokojne Jugoslavije, a plaćaju kazne kao Njemačka”, napisao je, i uzeo u obzir da se Jugoslavija raspala prije skoro tri desetljeća.

I to je ono što je zanimljivo. BiH je po visini kazni došla uz bok bogatoj Njemačkoj koja za razliku od BiH ima suvremene ceste i autoceste, tako da je u gradu gotovo nemoguće pronaći ograničenje ispod 50 km/h.

Tako primjerice, ako u gradu u Njemačkoj prekoračite brzinu za 11 do 15 km/h platiti ćete 25 eura ili manje od 50 KM, a do 20 km/h 35 eura ili nešto manje od 70 KM.

Vozači ističu da će ovakve kazne generirati rast korupcije u BiH: – Smiješno obrazloženje, 380 mrtvih u nesrećama. Pa šta je s umrlima od karcinoma, kojih je višestruko više, pogotovo djece,... gdje država ne pomaže u pokrivanju enormnih troškova liječenja (osim u iznimnim slučajevima, “po babu i po stričevima”). Koga će i u “kojim iznosima” kažnjavati? Pa više ljudi pogine u kavanama, ali se kavane ne zatvaraju. Ograničenja na cestama ostala su iz doba bivše države, kada su prevladavali “Yugo” i “stojadin”. Plaća u realnom sektoru 400-500 KM, a kazna tolika ili duplo veća. Ne može administrativnoj hobotnici u BiH nadavati nitko, koliko im treba za silne “uhljebe”. Da bi se uzimao novac u takvim enormnim iznosima, prethodno bi trebala biti poboljšana kvaliteta cesta, ali i tu manjka novca zbog navedenih “uhljeba”. Predlagač je ovdje postupio po onoj narodnoj: “vidjela žaba gdje se konji kuju, pa i ona digla nogu”. Crni Ismire Jusko, nije to za tebe. Makar nemoj pričati o tome da brineš o životima i zdravlju ljudi, kad je jasno da si isturen da “grabiš” od naroda i namiruješ “aždahu”, sram te bilo, poručio je ogorčeni čitatelj, a očito i vozač na portalu Index.hr.

Već jutros, vozači su primijetili povećan broj policajaca na cestama diljem županija u Federaciji. Nažalost, nitko nije primijetio da se grade nove ceste i autoceste koje će povećati sigurnost.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok