Portal New Europe objavio je analizu stanja u Hrvatskoj iz pera novinara Dana Alexea, u kojoj se naročito bavi odnosom Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i njezinu ulasku u Europsku uniju.

'Hrvatska je ušla u Europsku uniju s teškim političkim teretom. Njezino je pristupanje u najvećoj mjeri ispregovarao bivši premijer Ivo Sanader iz konzervativnog HDZ-a. Sanader je bio zvijezda Europske pučke stranke (EPP), predviđale su mu se najviše pozicije u strukturama EU-a, naročito jer je EPP htio promovirati lidere iz Istočne Europe, no sve se srušilo 2010., kada je Sanader optužen za korupciju u nizu optužnica, a sada je u zatvoru osuđen na deset godina, s još nekoliko suđenja koja traju', piše na početku svoje analize pod naslovom 'Hrvatska pažljivo gura Bosnu prema EU-u' novinar Dan Alexe, odličan poznavatelj prilika u regiji.

Alexe podsjeća da je Sanader bio veliki društveni modernizator koji je promijenio imidž HDZ-a od 'mračnog, profašističkog u vremenu Franje Tuđmana' prema europskom i Europskoj uniji, čime se razlikovao od autokrata poput Vladimira Mečiara iz Slovačke.

No u procesu ulaska u EU, Hrvatska je i odvojila svoju sudbinu od Bosne i Hercegovina 'u kojoj je između 15 i 20 posto stanovništva etničkih Hrvata'. Hrvatski političari uvijek obraćaju pažnju na BiH, te su njezini veliki zagovornici kada je riječ o ulasku u EU. 'Bosna ima europsku vokaciju', rekao je Davor Ivo Stier, zastupnik u Europskom parlamentu koji 'lobira za Bosnu' u Bruxellesu. Stier ističe da bi BiH bez 'europske perspektive postala još nestabilnija' te napominje da je usvojena rezolucija kojom se 'osuđuje i separatizam i centralizam' kao prepreke za dogovor o budućnosti BiH.

Tportal

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok