Vrdoljakov film o generalu Anti Gotovini tek se počeo snimati, a već je izazvao teške međunarodne svađe i prijepore.

Bosanski Srbi ogorčeni su ne samo zato što se film o hrvatskom junaku, a po njima "zločincu", uopće snima, nego i zbog toga što njegovu realizaciju plaćaju i sami Srbi, odnosno Republika Srpska. Naime, ministrica obrane BiH Marina Pendeši načelnik Oružanih snaga BiH Ante Jelača, koji su hrvatski kadrovi u vrhu države (a rotiraju se po nacionalnom ključu pa će uskoro njihova mjesta preuzeti Bošnjaci, pa onda Srbi), odobrili su korištenje vojne opreme Oružanih snaga BiH za snimanje filma "General". Prenosi Slobodna Dalmacija.

Hrvatima su, užasnuti su mediji u Republici Srpskoj i u Srbiji, ustupljeni topovi i kamioni koji su u vlasništvu Oružanih snaga BiH. Boris Jerinić, zamjenik ministra obrane BiH, za srbijanske "Novosti" izjavio je kako je to sramotan potez.

- Pa Ministarstvo pomaže snimanje filma o ratnom zločincu koji je sa svojom vojskom protjerao 200.000 Srba iz zapadnokrajiških općina - ogorčen je zamjenik ministra obrane.

Zamjenik, dakle, osobe za koju je Gotovina apsolutni junak bez mane i koja je odobrila ustupanje opreme.

- Bio sam protiv te odluke, ali donijeli su je ministrica i načelnik OS BiH. Hrvatskoj je ustupljena imovina Oružanih snaga BiH, a sada pitam što bi rekli u Ministarstvu da je, primjera radi, Srbija tražila imovinu da snima film o nekom srpskom generalu - kaže Jerinić.

Nastavljaju se salve prosvjeda iz redova predstavnika srpske nacionalnosti u BiH. Tako Dušanka Majkić, članica parlamentarne Komisije za obranu i sigurnost BiH, kaže za "Novosti" da je hrvatski lobi u Ministarstvu obrane ovako odlučio.

- Nikada do sada nismo imali da su ministar i načelnik Oružanih snaga BiH iz istog naroda. I to je utjecalo na ovu odluku. Ova je odluka velika provokacija za Srbe jer BiH službeno pomaže snimanje filma o generalu koji je s vojskom počinio mnoge ratne zločine na području i BiH i Republike Srpske. Na žalost, nemamo mehanizam kazne, ali svi se sjećaju kako se reagiralo kad je Republika Srpska tražila jedan počasni puk Oružanih snaga BiH za Dan Republike. Tada su svi osudili Republiku Srpsku - ljutito je komentirala Majkić.

Najteže su tu odluku svoje ministrice primili u Boračkoj organizaciji Republike Srpske, udruzi koja okuplja srpske ratne veterane.

-Ovakvi filmovi samo pokazuju da je Hrvatima dopušteno veličanje ratnih zločina i zločinca koji je prvostupanjskom presudom u Haagu bio osuđen na 24 godine zatvora, a kasnije pod pritiskom Hrvatske prema Haagu oslobođen svih optužbi - tvrde bivši srpski vojnici koji su pred Gotovinom i njegovim postrojbama bježali sve do Banje Luke.

Unatoč svemu, film o Anti Gotovini snimat će se i u Livnu i na obroncima Dinare, dakle u Federaciji BiH, a snimanje na tom području trebalo bi biti dovršeno do ponedjeljka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok