Službenici Uprave za neizravno oporezivanje svojim postupcima, a posebno zbog nepovrata PDV-a ugrožavaju rad i poslovanje gospodarskih društava u zemlji koja su izvozno orijentirana, ustvrdio je jučer federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

Naglasio je kako on osobno, kao i društvo Lijanovići nemaju nikakve veze s tvrtkom Laktat Posušje čiji radnici traže isplatu 13 plaća i uvezivanje radnog staža prozivajući njega.

Iza tog slučaja, tvrdi Lijanović, krije se upravo jedan od gore navedenog primjera odnosa UNO-a prema izvoznicima jer društvo Laktat ne može poslovati budući da mu društvo ZDI Produkt iz Širokog, zbog odnosa UNO-a, ne može servisirati obveze.

Povrat PDV-a

- Ja sam istražio taj slučaj i, nažalost, društvo Laktat Posušje koje je poslovalo u prostoru Velmosa na Bišće polju u Mostaru ne radi, ne može servisirati obveze, ali ponovno zbog institucija BiH koje očito svojim namjernim ili nenamjernim lošim postupanjem prave štetu gospodarstvu u zemlji. Društvo Laktat ne može poslovati jer mu društvo ZDI Produkt iz Širokog Brijega ne može servisirati obveze, a to društvo pak trpi nesagledive posljedice zbog nezakonitog ili nekorektnog ponašanja službenika UNO-a. Tako već dulji niz godina ne može izvršiti povrat PDV-a, iako je riječ o jednom od najvećih izvoznika poljoprivrednih proizvoda iz BiH, kaže Lijanović koji tvrdi kako je UNO dužan ZDI Produktu po osnovi povrata PDV-a više od milijun maraka. Na taj način je, kako kaže, UNO izravno nanio nesagledive štete, društvu, izvozu proizvoda iz BiH, kao i zaposlenicima koji su izravno ili neizravno vezani uz to društvo te mogu dobiti plaće i nastaviti raditi.

- Ovom prilikom molim ravnatelja UNO-a da obrati pažnju kako službenici UNO-a postupaju prema PDV obveznicima, a posebno prema izvoznicima, jer se kroz ovaj primjer vidi da službenici nanose nesagledive štete našem gospodarstvu i u teškoj situaciji to je dodatno dolijevanje ulja na vatru, naglasio je Lijanović, upitavši se tko će preživjeti ovu tržišnu utakmicu i koliko će ostati radnih mjesta na kraju ukoliko se takav odnos nastavi.

Montirani procesi

Drugi primjer koji je Lijanović naveo, a tiče se spomenute tvrtke je i otkrivanje fiktivnih otkupnih blokova na području RS-a gdje je netko krivotvorio pečate tvrtke ZDI Produkt i zbog čega je ista podnijela kaznenu prijavu na kojoj se ništa nije uradilo.

Umjesto da UNO istraži one koji su krivotvorili pečate, on društvu ZDI Produkt obračunava PDV i dodatno mu nanosi štetu, tvrdi Lijanović i ističe kako sve navedeno, uz pisanje pojedinih medija, otvara sumnju da mu se možda pokušava montirati politička optužnica. Kazavši kako je takvo nešto već prošao kroz četiri godine pravne bitke na Sudu BiH, gdje i dokazao nevinost zajedno s braćom, Lijanović je ukazao i na nelogičnosti poput one da sedam godina od oslobađanja UNO još nije deblokirao račune društva Lijanovići.

- Nadam se da se ne radi o nekim politički montiranim optužnicama jer smo u izbornoj godini i očekujem da će institucije funkcionirati na profesionalan način, kazao je federalni dopremijer.

Dnevni list

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok