Nakon što su stanovnici Jajca, osobito naselja Volijak, potpisali peticiju protiv nelegalne izgradnje džamije te su o svemu informirane općinske, županijske i federalne institucije, jedna od prvih reakcija je stigla iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Srednjobosanske županije, piše Večernji list BiH.

Županijski građevinski inspektor je naredio, pozivajući se na zakonske odredbe, Službi za inspekcijski nadzor da izvrši očevid na mjestu događaja te poduzmu zakonom sve predviđene radnje kako bi se nastala situacija riješila. Rok za provedbu ovih aktivnosti je sedam dana, a nakon toga lokalna tijela moraju o svemu izvijestiti nadležne županijske institucije. Ono što je svakako problem u ovoj priči jest činjenica kako lokalna tijela ne rade ništa kako bi se spriječila ili zaustavila nelegalna gradnja džamije u većinski hrvatskom naselju. Kako nam je prije nekoliko dana rekao načelnik općine Jajce Edin Hozan, općina nema građevinskog inspektora jer je isti napustio svoju dužnost još prije sedam mjeseci. Kasnije smo neslužbeno doznali da je jedini građevinski inspektor u Jajcu dao otkaz na dužnost koju je obavljao i otišao raditi u Njemačku. Načelnik Hozan nam je tada rekao kako očekuje da će problem biti riješen u roku od mjesec dana, ali upućeni tvrde kako je sve samo alibiji, odnosno, kupnja vremena dok se objekt nelegalne džamije ne izgradi. Ljudi koji žive u ovome naselju ističu kako radnici užurbano rade na izgradnji nelegalne džamije, što je jasan pokazatelj kako je cilj autora projekta sve završiti za vrijeme dok u Jajcu nema građevinskog inspektora i dok nije formirana općinska vlast. U međuvremenu, pojavila se i informacija kako cijeli projekt financira organizacija “Al-Najat” iz Kuvajta. Prema raspoloživim informacijama, ovo nije jedina džamija koja se u ovome trenutku financira kuvajtskim novcem u Bosni i Hercegovini. Trenutačno isti izvor financiranja podupire još dva projekta izgradnje džamija. I ovo jasno govori kako projekt nije slučajan te kako se pomno sve planira.

Problem je, naravno, što se malo toga radi u skladu sa zakonom, a nevjerojatno zvuči činjenica kako državni aparat nema mehanizama prekinuti nelegalnu izgradnju te primorati investitora da radi u skladu sa zakonskim propisima. Hrvatski dužnosnici u Jajcu su najavili kako će i tijekom ovoga tjedna upoznati s problemom pojedine dužnosnike s viših razina vlasti, a očekuje se kako će ovoga tjedna u Jajcu boraviti i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Jedna od tema razgovora s lokalnim dužnosnicima bit će i nelegalna izgradnja džamije u Jajcu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok