“Bandićeva podrška osnivanju trećeg entiteta u BiH koji bi, kako je istaknuo, Hrvatima omogućio ravnopravniju ulogu doživljavamo kao udarac demokratskim procesima na ovim prostorima”, rekao je zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara.

Nije dugo trebalo čekati reakcije na gostovanje zagrebaqčkog gradonačelnika Milana Bandića na Al Jazeerai prikikom kojeg je rekao kako bi BiH trebalo preustrojiti tako da Hrvati dobiju svoj, treći, entitet.

”Veoma smo iznenađeni i zabrinuti ovakvim neprimjerenim izjavama, zbog dobrih i prijateljskih odnosa između Sarajeva i Zagreba, a pogotovo s gospodinom Milanom Bandićem, kao gradonačelnikom prijestolnice Republike Hrvatske”, poručio je Čampara.

Bandić, koji se tijekom intervjua pohvalio time da je počasni građanin Sarajeva, Srebrenice i Kiseljaka, mogao bi ostati bez te titule iz glavnog grada BiH.

Naime, Čampara je u priopćenju za javnost naveo da će, kao zamjenik gradonačelnika Sarajeva, podnijeti inicijativu Gradskom vijeću Grada Sarajeva da preispita Odluku o proglašenju Milana Bandića počasnim građaninom Grada Sarajeva.

“Kao ozbiljan političar, koji prema javno iskazanim ambicijama želi biti ‘gradonačelnik Hrvatske’, Milan Bandić morao bi znati da bi podrška osnivanju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini mogla značiti podršku oživljavanju tzv. Herceg-Bosne, odnosno zločinačkog poduhvata na čelu s Franjom Tuđmanom za koji su bivši čelnici Hrvata u BiH u Haagu presuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne. Ako se već želi baviti entitetima i unutarnjim preuređenjima država, Bandiću preporučujemo da to radi u svojoj zemlji, recimo da u Hrvatskoj osigura entitet za srpski narod koji, evidentno teško ostvaruje svoja prava i interese Na kraju, neshvatljivo je da ovakve Bandićeve izjave dolaze u vremenu kada sve više stiže zahtjeva za ukidanjem entiteta, jer su se pokazali štetnim i nefunkcionalnim za napredak BiH”, ističe se u priopćenju zamjenika sarajevskog gradonačelnika.

Podsjećamo, zagrebački gradonačelnik, rekao je kako se nada da će Bosna i Hercegovina uskoro biti zemlja koju će činiti ti entiteta, Upozorio je na jednakopravnost Hrvata u BiH i činjenicu da im pripadnici drugih naroda biraju predstavnike u vlasti ali i na činjenicu da Hrvatska po svojem Ustavu mora brinuti o Hrvatima izvan Hrvatske.

No, Bandić je treći entitet nazvao nužnim zlom koji se mora dati Hrvatima kad im se već ne može zajamčiti insitucionalna jednakopravnost.

”Treći entitet nije baš stvar kojoj trebaju pljeskati Hrvati. Ali, to je nužno zlo”, rekao je Bandić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok