Predsjendik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas novinarima u Bosanskoj Gradišci da ishod revizije presude po tužbe BiH protiv Srbije “nije ni dolazio u pitanje, ali da je problem nastao kada je neko pokušao da nezakonito predstavlja BiH u tom procesu”.

Dodik je rekao da je odbijanje revizije tužbe po tužbi BiH protiv Srbije „bilo očekivano, jer Sakib Softić nije imao legitimitet da zastupa BiH pred tim sudom”.

Netko je, kaže, ipak, odlučio da igra tu igru.

- Očigledno da se može smatrati da su to oni koji na zajedničkom nivou čine vlast. Oni su se dosad hvalili svojim dobrim odnosima i saradnjom. Sada vidimo da svako pokušava da iz toga izvuče neki maksimum.

U suštini, znali smo od početka, što je bila i moja prva izjava, da je to besmisleno i da nema nikakve šanse za uspjeh. Ali je očigledno da je poprimilo određenu medijsku pažnju. Ta revizija uopće nije ni bila tema, već kako je neko mogao da se identificira kao predstavnik BiH bez stave organa BiH. Sve ostalo su drugi uradili kako treba. Mladen Ivanić je učinio ono što je bilo normalno, nije mogao da da svoju suglasnost i od toga ne bi trebalo da se prave neke velike politike - ustvrdio je Dodik.

Entitetski predsjednik je danas prisustovao otvaranju novoizgrađene ambulante obiteljske medicine u Dubravama u općini Bosanska Gradiška. Vrijednost ambulante i opreme je oko 250.000 KM.

- U ovoj mjesnoj zajednici je značajan broj povratnika bošnjačke nacionalnosti i zajedno smo sudjelovali u ovom važnom događaju za njih. Nije u pitanju samo objekat, već nove prakse koje će se uvesti vezano za mogućnosti brže zdravstven ezaštite, što odgovara ovdašnjim ljudima - rekao je Dodik.

Najavio je da će se slični i drugi objekti izgraditi i u drugim mjestima u RS.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok