Već otvaranjem znanstvene konferencije “Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti!” nestao je upitnik iz njezina naziva, a potvrdili su to najviši hrvatski politički i društveni dužnosnici, ugledni akademici i znanstvenici koji su se okupili u Neumu kako bi dali strateške smjernice daljnjeg djelovanja Hrvata u BiH, za što su dobili i snažnu potporu službenog Zagreba, piše Večernji list BiH.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović istaknuo je kako Hrvati u BiH najsnažnije zagovaraju približavanje EU i NATO-u, želeći u tom procesu ostvariti jednakopravnost.

EU put nema alternative

“Europski i euroatlantski put nema alternative. Hrvati jesu predvodnici i nitko nas na tome putu neće zaustaviti. Želimo status kandidata u EU do kraja ove godine i aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO (MAP)”, rekao je Čović. Ocijenio je da su Bošnjaci i Srbi zadovoljni sadašnjim stanjem i činit će sve da uspore i odgode taj put za pet do deset godina kako bi “riješili problem Hrvata kojima bi bila namijenjena sudbina nestanka”. “To neće ići tako”, ustvrdio je Čović. “Cilj je da zaključci skupa budu jasno strateški definirani za poziciju hrvatskog naroda. Poslat ćemo vrlo jasnu poruku glede definiranja ovoga problema. Sada imamo nefunkcioniranje daytonske BiH i potrebna nam je izmjena Ustava i zakonodavstva kako bismo imali normalno funkcioniranje države koja želi europski put. Želimo ponuditi rješenje za BiH i stabilnost te osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH. Siguran sam da ćemo kao zaključak ove konferencije dobiti strateški pravac našeg zajedničkog djelovanja kako bismo osigurali primjerene odnose, apsolutnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda, ali i stvorili ambijent za europsku BiH iz koje se neće odlaziti, nego će se ostajati”, rekao je hrvatski član Predsjedništva koji je visoki pokrovitelj i suorganizator ovog znanstvenog skupa. Upitan na konferenciji za novinare glede prijedloga za federalizaciju zemlje i bi li to dovelo do daljnje nacionalne podjele, Čović je odgovorio kako to nije ono što zagovara hrvatska politika, niti su poruke ovoga znanstvenog skupa. “I danas imamo federalizaciju BiH i ni u jednoj varijanti etnička federalizacija nije rješenje”, rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH i pri tome opovrgnuo navode kako ima eventualne dogovore oko potpore uspostavi hrvatske federalne jedinice. “Nemamo bilo kakav dogovor između političara za koji ja znam”, poručio je. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u Neumu da će Hrvatska pojačati diplomatske napore kako bi se dogradilo Daytonski sporazum.

Snažna potpora RH

“Snažno ćemo diplomatski djelovati prema međunarodnoj zajednici u cilju dogradnje Daytonskog sporazuma, osiguranja stabilnosti BiH i šireg susjedstva te sprečavanja vanjskih utjecaja. Stoga Hrvatska očekuje žurno donošenje novog Izbornog zakona koji će jamčiti ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, žurno donošenje novog Statuta grada Mostara i organiziranje demokratskih izbora te pravodobno djelovanje međunarodne zajednice nužne za stabilnost BiH, uključujući ubrzanje unutarnjih reformi te euroatlantske integracije BiH”, rekla je Grabar-Kitarović u pozdravnom govoru.

Pri tome je podsjetila kako je “puzajućim” izmjenama Daytonskog sporazuma i odlukama visokih međunarodnih predstavnika “ugrožena konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH”. “U dva navrata Bošnjaci su izabrali hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH. BiH je izložena novim izazovima, posebice međunarodnog terorizma te prijetećoj migrantskoj krizi. Raste broj ekstremističkih zajednica. U RS-u gotovo da nema povratka prognanika i izbjeglica, a u FBiH nastavlja se majorizacija Hrvata”, dodala je hrvatska predsjednica i upozorila na višegodišnju pasivnost međunarodne zajednice u BiH.“Međunarodna zajednica dugo je godina zatvarala oči pred ovim činjenicama. One uz jačanje separatističkih težnji snažno utječu na ravnopravnost Hrvata u BiH. Ne smijemo zatvarati oči pred ovim činjenicama”, rekla i objasnila da Hrvatska snažno podupire teritorijalnu cjelovitost i suverenitet BiH. Kao velika iskušenja navela je i borbu protiv međunarodnog terorizma i zaštitu od ilegalnih migracija.

Najavila je snažnije djelovanje prema BiH u skladu s međunarodnim pravom i potpisanim dokumentima, ali i Ustavom RH, što u suštini znači snažnije lobiranje među europskim i američkim saveznicima za provedbu reformi. Hrvatski šef diplomacije Davor Ivo Stier je istaknuo kako smatra “državotvornom politikom” inzistiranje na jednakopravnosti triju naroda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok