Klub zastupnika HDZ-a BiH i HNS-a smatra kako usvajanje Rezolucije o osudi inicijativa za federalizaciju BiH i njenih entiteta u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH predstavlja udar na demokraciju, udar na Europski parlament, Ustav FBiH te udar na Hrvate.

"Kako udar na demokraciju? Vrlo jednostavno. Sve koji drukčije misle treba osuditi. To se kaže u samom naslovu Rezolucije. Kako udar na Europski parlament? Pa taj dan se raspravljalo o Rezoluciji o stanju u BiH (treća po redu) koja ne sadrži ništa spektakularno - smjernice i poglede za poboljšanje stanja u BiH i proces pridruživanja u EU, a koja nije po mjeri predlagatelju, zapravo suprotna je predloženoj, i zbog toga EU parlament nije u pravu i treba ga osuditi. Zašto udar na Hrvate? Zato što su oni stvarni pobornici pristupanja BiH Europskoj uniji i pričaju o decentralizaciji, federalizaciji", priopćio je Klub zastupnika HDZ-a BiH i HNS-a.

U danas usvojenoj Rezoluciji pozivaju se sve strane da se suzdrže od poduzimanja aktivnosti koje predstavljaju kršenje Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava, Općeg okvirnog mirovnog sporazuma za BiH, Ustava BiH i FBiH, a Klub zastupnika HDZ-a BiH i HNS-a postavlja pitanje tko uopće krši te i druge domaće i međunarodne sporazume.

U priopćenju se navodi kako se iza Rezolucije o osudi inicijativa za federalizaciju BiH, zapravo, kriju pokušaji "da se spriječi demokracija, sloboda misli, riječi i djela" te da se ponovi scenarij iz 2001. godine, kada je Ured visokog predstavnika smijenio izabrane hrvatske dužnosnike te na njihova mjesta postavio "Hrvate po zanimanju".

"Ne vjerujemo da će međunarodna zajednica i OHR ponoviti grešku. Zar to nije prošlo svršeno vrijeme? Čemu zastrašivanje, ultimatumi, prijetnje? Zar nismo u demokraciji? Zar nije smisao u različitosti, slobodi govora i misli, ili je to pak povratak na staro, uvođenje verbalnog delikta, šutnje, cenzure, tiranije?", poručio je Klub zastupnika HDZ-a BiH i HNS-a.

Jedino što hrvatski narod traži i za što se zalaže je, navodi se dalje u priopćenju, jedinstvena BiH – jednakopravna zajednica Hrvata, Bošnjaka i Srba, u kojoj će hrvatski narod sam moći birati svoje političke predstavnike te imati obrazovanje i medije ne materinskom jeziku.

"To su razlozi zašto smo protiv ove Rezolucije, politikantstva, dizanja tenzija, produbljivanja podjela, podvala, zabrana, osuda. Istinski smo zagovornici euroatlantskih integracija, tim putem želimo, taj put slijedimo. Zato podržavamo Rezoluciju Europskog parlamenta, usvojenu 15. veljače 2017. godine. I naravno, sve pozitivne ideje koje će doprinijeti jačanju mira, tolerancije, suživota, napretka i boljeg života u Bosni i Hercegovini", stoji na kraju priopćenja za javnost Kluba zastupnika HDZ-a BiH i HNS-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok