Barunica Ashton je sa svojim domaćinima razgovarala o mogućnostima za novi pristup EU prema BiH koji bi uvažio njezine specifičnosti, imajući u vidu potrebu da se otkloni postojeći zastoj i omogući brže ispunjavanje uvjeta i obveza u procesu EU integracije.

Europska unija sada razmatra na koje načine može učiniti više da pomogne BiH. Međutim, ovdje nije riječ o tome da se spusti ljestvica, već da vam se pomogne da ju preskočite. U tom kontekstu razmatramo širi angažman kako bismo pomogli da ova pitanja riješite. Ipak, prvenstvena odgovornost je na liderima ove zemlje, kazala je europska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton na kraju jučerašnjeg posjeta BiH.

Novi pristup EU-a

Barunica Ashton je sa svojim domaćinima razgovarala o mogućnostima za novi pristup EU prema BiH koji bi uvažio njezine specifičnosti, imajući u vidu potrebu da se otkloni postojeći zastoj i omogući brže ispunjavanje uvjeta i obveza u procesu EU integracije. -Snažno vjerujem da se lideri trebaju usmjeriti na reformu ekonomije, sustava socijalne zaštite i promociji trgovine te jačanju vladavine prava i zaštite ljudskih prava, poručila je ona. Također je razgovarano o modelima pomoći EU Bosni i Hercegovini u rješavanju ekonomsko-socijalnih problema kroz kreiranje strategija i planova za dugoročni ekonomski razvitak koji bi omogućili kreiranje novih radnih mjesta. Na sastanku s članovima Predsjedništva BiH naglašena je potreba za nalaženje balansa između političkih tema i rješavanja socijalno-ekonomskih problema.

Visoka povjerenica EU Catherine Ashton je iskazala spremnost da državama članicama EU predloži da Europsko povjerenstvo institucijama BiH pomogne u izradi dugoročnog ekonomskog plana koji bi adresirao ključne aspekte ekonomskog i socijalnog razvitka BiH, te da podupre realizaciju tog plana kroz paket financijskih i drugih instrumenata. Ashton je prenijela poruku da među državama članicama EU postoji mnogo dobre volje za potporu i pomoć pristupanju BiH EU, ali kako je potrebno da domaće institucije u sljedećem razdoblju poduzmu konkretne korake ka reformskim procesima i europskoj integraciji BiH.

Ekonomija u centru

Ekonomske teme bile su u središtu razgovora barunice Ashton s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i entitetskim premijerima Nerminom Nikšićem i Željkom Cvijanović.

- Tražimo od Europske komisije da se otvori mogućnost fokusiranja na ekonomska pitanja, što bi potaknulo stvaranje novih vrijednosti i što bi predstavljalo poticaj za mala i srednja poduzeća, a posebno za mlade ljude, kazao je Bevanda. Osim službenih razgovora s bh. dužnosnicima, Ashton je lijep sunčan dan u Sarajevu iskoristila za obilazak renovirane Vijećnice te šetnju gradom i kušanje nezaobilaznih ćevapa. Društvo u šetnji i ručku pravio je posebni izaslanik EU u BiH Peter Sorensen.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok