Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da BiH ima problem s radikalizmom, nasilnim ekstremizmom i terorizmom, ali da se poduzimaju mjere na suzbijanju tog problema, te da BiH ima sreću da ima i organiziranu Islamsku zajednicu.

Mektić je na sesiji na temu “Implikacije na Zapadni Balkan - terorizam i radikalizam“, koja je održana trećeg dana 94. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO i zasjedanja Posebne grupe Parlamentarne skupštine NATO-a za Mediteran i Bliski istok, istaknuo da BiH, kao i ostale države u svijetu ima problem s tim pojavama protiv kojih se, kako je rekao, bori zajedno s civilnim organizacijama i vjerskim zajednicama, u ovom slučaju s Islamskom zajednicom BiH.

“Kada je u pitanju radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizama u BiH, osobnog sam mišljenja da o tom problemu moramo govoriti transparentno i reći što sve može biti prijetnja u BiH, ali i iz BiH prema vani. Nema niti jednog problema vezanog za terorizam koji trebamo skrivati, jer će on eskalirati u mnogo težem i složenijem smislu. Zato moramo tražiti partnere na regionalnoj i razini Evuropske unije, kao i u okviru antiterorističke globalne koalicije“, rekao je Mektić.

Mektić je, naime, potvrdio da BiH ima problem s radikalizmom, nasilnim ekstremizmom i terorizmom, jer je postojao određeni broj terorističkih napada, koji su tako okvalificirani.

"Poduzimamo razne mjere i radnje na suzbijanja tog problema. Nama je jako stalo da se izvan BiH prepoznaju sve napori koje poduzimamo u smislu rješavanja ovog problema i da BiH u tom smislu bude prepoznata kao država koja nema toleranciju prema ekstremizmu, radikalizmu i terorizmu. U skladu s takvim aktivnostima želimo imati takav ugled u inozemstvu. Imamo problem, ali činimo sve u okviru kapaciteta da se suprotstavimo problemu“, prenijeli su mediji.

Mektić je istaknuo da je u tom smislu BiH prošle godine donijela Strategiju prevencije i borbe protiv terorizma.

“Njom smo se fokusirali u dva ključna pravca. Jedan su represivne mjere i radnje prema svim pojedincima, grupama i aktivnostima koje imaju obeležja ekstremizma, radikalizma i terorizma. Druga komponenta strategije je prevencija. Mislim da se s njom može jako puno postići u smislu borbe protiv terorizma", rekao je Mektić.

U BiH se, kako je rekao, koriste i represivne mjere i krivično procesne radnje u smislu utvrđivanja krivične odgovornosti pojedinca ili grupe, koji su počinili djelo povezano s terorizmom.

"Tu nemamo tolerancije. Sankcionira se i vrbovanje, financiranje, poticanje i sudjelovanje u raznim terorističkim organizacijama“, naveo je Mektić, prenosi Tanjug.

Prema riječima ministra sigurnosti, BiH je imala ukupno 226 svojih državljana koji su ratovali na sirijsko-iračkom ratištu za Al Nusru ili ISIL.

Od tog broja, dodao je, do sada se vratilo 46 osoba, dok ih je oko 50 poginulo, a 115 ih je i dalje na ratištu.

“Moram reći da je značajniji broj bh. državljana otišao na sirijsko-iračko ratište ne iz BiH, nego iz inozemstva. Tih 46 što se vratilo svi su u nekoj fazi krivičnog procesuiranja, odnosno za 20 njih su već donesene presude“, istaknuo je Mektić, te dodao da su takve mjere donijele rezultate, jer BiH u 2016. i dosadašnjem tijeku 2017. godine nije imala niti jedan odlazak bh. državljanina na strana ratišta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok