Ministar financija i trezora BiH, Vjekoslav Bevanda bio je gost N1 televizije, gdje je govorio o važnom poslu koji je urađen u proteklih nekoliko dana.

Sa zamjenikom ministra financija Ruske Federacije potpisan je sporazum o isplati klirinškog duga bivšeg SSSR-a.

Sporazum se odnosi na 125 milijuna američkih dolara. Prema dogovorenom postotku Federacija BiH će dobiti 58 posto duga, Republika Srpska 29 posto, institucije Bosne i Hercegovine deset i Brčko Distrikt tri posto.

Bevanda kaže da je to rezultat dugotrajnog rada, gdje je na koncu naplaćeno potraživanje u gotovini bez diskonta i ostalih umanjujućih faktora.

"Naravno da sam zadovoljan. Ukratko, sve je urađeno i raspodjela će biti odrađena u skladu sa zakonom. Novac će biti na računu Centralne banke. 10 posto državnog dijela će ići na kapitalne investicije, smještaj institucija i za most kod Ljubije", kazao je Bevanda.

Ostatak - stvar je entitetskih Vlada i Distrikta Brčko, koji će donijeti odluke u skladu sa zakonom i usmjeriti novac tamo gdje je najpotrebnije. Tvrdi, da novac ne može otići "na krivu stranu".

Govoreći o tome što je s MMF-om i hoće li biti novog aranžmana, tvrdi da će bez aranžmana biti ugroženi proračuni entiteta i županija.

"Na razini BiH, niti jedna marka ne ide prema proračunu institucija BiH, i onda se smatra da je to neutralan efekt. Ako nije dobro u entitetima, onda ne može biti dobro ni na državnoj razini", pojasnio je.

Kaže da su ekonomija i politika povezani. U pismu namjere koje je poslano, izražena je volja Vlada BiH.

"To je rezultat pregovora i dogovora iz reformske agende. Osim novca, tu su stvari koje uvjetuju EBRD i ostali veliki svjetski financijeri. Negativan ishod će imati reperkusije prema ozbiljnim financijerima", kaže, dodavši: "Sve je do nas, ako ispunimo sve ono na što smo se obvezali".

Na upit tko je kriv zbog znaka pitanja kod MMF-a i tko koči aranžmane, Bevanda odgovara: Fiskalo vijeće je dogovorilo sastanak, a čekali smo dva mjeseca da svi potpišu pismo. Gubimo vrijeme olako. Došli smo u situaciju da je zadnji trenutak. Javljaju se pritisci. Nadam se, bit ću optimist da će naredni dani biti oni dani kada će se usvajati stvari koje su dogovorene i potpisane".

Govorio je Bevanda i o sastanku premijera u Sarajevu. Kaže da su takvi susreti uvijek dobro došli, a da je sve pokrenuto kada je počeo Berlinski proces.

"Odnosi u regiji sa susjedima i zemljama koje gravitiraju na ovom području su bitni. Ne bih samo izdvajao odnose sa Srbijom, ali pošto je to žiži iz više razloga - normalno da je to najzanimljivije", kazao je.

Istaknuo je da razmjena sa Srbijom raste, ali na štetu BiH.

"U sve većem smo deficitu. Opet je do nas".

Koridor Vc je strateški prioritet - i dio je priče koja je dio aranžmana s MMF-om.

"Apsurd jeste da je ugovoreno 800 milijuna KM za infrastrukturu, a da se ne radi ništa. Duboka politička prepucavanja, i čini mi se da je opredjeljenje u BiH da se uradi sve, a da se ne gradi Vc, od početka do kraja - jer nema smisla, ako je segmentirano", pojašnjava.

"Vrijeme će pokazati hoćemo li se trošiti u prepucavanjima, plaćati kamate na potrošene novce. Autocesta će spajati Ploče s Budimpeštom, što znači sa svijetom".

Bevanda je pojasnio da su strane investicije u BIH na minornoj razini, jer nema velikih investitora. Ponovno - zahvaljujući politici.

"Treba postići stabilnost, poreznu stabilnost i sve ono što investitore zanima. Kapital je zec koji bježi iz nesigurnih prostora", istaknuo je.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH rekao je da smo u jednoj situaciji da nema povjerenja.

"Nema opredjeljenosti da se dogovor provodi, da opravdate ono zbog čega su vas ljudi birali. Nepovjerenje između svih sudionika vlasti. Ako ćemo raditi bez povjerenja, nema sreće. Vrijeme ide, imamo sve manje vremena da ispunimo dogovoreno", rekao je Bevanda.

Kazao je da živi u uvjerenju da će se izbori 2018. godine održati, uključujući i Mostar koji je godinama uskraćen biračkog prava.

"Želim biti samokritičan, da bih mogao biti kritičan prema drugima. Čekanje - nemamo vremena za to. Ako smo dobili izbore, dogovorili smo glavne stvari - i moramo ih provesti. Nama vrijeme nitko neće donijeti. Kada shvatimo, malo smo društvo, država - s potencijalima. Ne smijemo čekati da nam netko nešto nametne. To ne završava dobrim", kazao je ministar financija i trezora BiH.

Uz sve ovo - kazao je da BiH imamo potencijala da učinimo sebi dobroga - ali "sve je do nas".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok