Lideri regije sinoć su u Mostaru održali neformalni sastanak i razgovarali o brojnim temama, a najviše o pitanjima vezanim za BiH, a prije svega o ravnopravnosti konstitutivnih naroda i izmjenama Izbornog zakona.

Tako je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao da će podržati Hrvate u namjeri da dobiju legitimne predstavnike u vlasti, ali pod uvjetom da prestanu priče o podjelama i nekim novim entitetima.

“Razgovarali smo o tome kako da unaprijedimo stvari u regiji, kako da postignemo povjerenje u BiH. Imali smo otvoren razgovor i iskazali bojazni šta očekujemo od druge i treće strane. Te teme smo otvorili, ali nismo ništa uspjeli završiti”, kazao je Izetbegović.

Kako prenosi Klix.ba, Izetbegović je dodao da je na večerašnjem sastanku vladalo dobro raspoloženje te da su svi svjesni da moraju napraviti iskorak prema onom drugom.

Na pitanje šta će konkretno uraditi kako bi se poboljšala situacija u regiji, Izetbegović ističe da se od Bošnjaka očekuje da pomognu Hrvatima u BiH da dobiju svoje autentične predstavnike u vlasti.

“Ja sam im kazao šta je preduvjet s moje strane, a to je da ne postoji nikakva priča o podjelama ili nekim novim entitetima ili referendumima”, poručio je Izetbegović.

Čović: Europski put ključno pitanje

Član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata Dragan Čović kazao je da će se ključni sastanci o izmjenama Izbornog zakona održati u naredna dva tjedna.

“Ključ svega će biti u narednih 15 dana, kada ćemo razgovarati o izmjenama Izbornog zakona u BiH. Kriza koju danas imamo neki podcjenjuju, ali moramo znati da je ključno pitanje naš europski put”, istaknuo je Čović.

Podršku izmjenama Izbornog zakona na večerašnjem sastanku dao je i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Podsjećamo, večerašnjem sastanku prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović, zatim premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik te predsjednik FBiH Marinko Čavara.

U Mostaru se u utorak svečano otvara 20. Međunarodni sajam gospodarstva koji je bio povod dolasku lidera regije u grad na Neretvi. Prenosi pogled.ba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok