HNS poziva sve zastupnike u FBiH iz stranaka članica da odlučno i argumentirano odbace takve pokušaje.

Većina članova čelništva Hrvatskog narodnog sabora BiH usuglasila je zajednički nastup na predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini, a tijekom jučerašnje sjednice kojoj nije nazočio predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž nije donesena konačna odluka o mogućim modalitetima nastupa. No, glavne poruke čelništva HNS-a odnosile su se protiv daljnjeg procesa unitarizacije FBiH na štetu Hrvata. “Predsjedništvo HNS-a BiH osudilo je stalne, a u posljednje vrijeme intenzivirane pokušaje nelegalne i nelegitimne Vlade FBiH koja preko novih zakonskih prijedloga nastoji centralizirati ovlasti i sredstva na razini FBiH, a protivno ustavnim odredbama FBiH i ustavima županija.

Neprihvatljivi potezi

HNS poziva sve zastupnike u FBiH iz stranaka članica da odlučno i argumentirano odbace takve pokušaje. Istodobno, HNS očekuje i da vlade i skupštine županija, kojima se ustavne ovlasti spomenutim prijedlozima zakona pokušavaju oduzeti, u skladu sa svojim ovlastima poduzmu sve mjere s ciljem sprječavanja takvoga postupanja”, priopćeno je nakon sjednice čelništva HNS-a BiH.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović je u izjavi za medije istaknuo kako su neprihvatljivi potezi federalnih vlasti.

“Pozvali smo sve županijske vlade, sve naše predstavnike u zakonodavnoj vlasti na razini FBiH da se oštro suprotstave bilo kakvoj formi centralizacije u FBiH koju danas provode bošnjačke stranke pod plaštom želje da se riješe neka pitanja socijalne naravi. Ta pitanja, koja građani opravdano postavljaju, ne smiju se ni slučajno rješavati kroz koncept centralizacija i preuzimanjem ustavnih ovlasti županija od FBiH. Time bismo mogli političke odnose u FBiH dovesti na još goru razinu”, objasnio je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH. Pri tome je naveo da su takvi potezi pogubni za BiH.

Pogoršanje stanja

“Nitko nema pravo preuzimati ustavne ovlasti županija. Sve dok se ne dogovorimo o reorganizaciji FBiH, potpuno je pogrešno i politički vrlo rizično ulaziti u procese centralizacije. Zbog toga smo i pozvali naše predstavnike da djeluju vrlo oštro na takve poteze”, istaknuo je Čović. Po njegovim riječima, ključno je osigurati jednak odnos kolektivnog, nacionalnog i građanskog u BiH koji će osigurati jednakopravnost konstitutivnim narodima i svim građanima BiH na prostoru cijele države.

Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a priopćeno je i vrlo šturo da su se razmatrali najdjelotvorniji načini zajedničkoga nastupa stranaka članica HNS-a BiH, u skladu s ranije donesenim političkim odlukama, čvrsto u namjeri da preko ostvarenoga izbornoga rezultata, bez dvojbe predstavlja većinsku hrvatsku izbornu volju nakon izbora.

“Ostavili smo i opciju da zajedno izađemo na izbore u onim županijama u kojima se hrvatski narod može eventualno osjetiti ugroženim. Većina nas misli da to trebamo učiniti, odnosno zajedno nastupiti na svim razinama”, rekao je čelnik HNS-a BiH koji je najavio i hrvatsku koaliciju za RS.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok