Ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja Sarajevske županije Kenan Crnkić na nedavnoj konferenciji za medije objavio je da učinjen prvi konkretan korak u borbi protiv sustavne korupcije u zdravstvu.

Podsjetimo, on je objavio da je zavod u prošloj godini zbog prekomjernog propisivanja lijekova oštećen za 7,5 milijuna maraka i tada je otkriveno da su tri liječnika obiteljske medicine u samo jednom danu propisala 2150 recepata. Skandal nije samo potresao SŽ, već i cijelu Federaciju s obzirom da se naveliko počelo pričati o tome kakve ugovore određeni farmaceuti imaju s pojedinim liječnicima. I liječnici su sada oprezniji pri potpisivanju recepata, tvrde nam sugovornici. No zdravstvene ustanove većinu takvih stvari demantiraju. Istup ravnatelja Crnkića za njih je pokušaj “samobrendiranja”. Na sjednici koju je održalo stručno vijeće JU Dom zdravlja Sarajevske županije zaključeno je kako javni nastup kakav je bio ravnatelja Crnkića, a bez provjere i suradnje s menadžmentom ustanove, nisu način za rješavanje problema zdravstva.

Utvrditi istinu

Zbog toga će, kažu, tražiti i odgovornost za “nedokazane” i “neargumentirane” tvrdnje: - Podržavamo stručnost, rad, red i disciplinu, pa samim tim i borbu protiv korupcije, ali na način da se prethodno jasno i nedvosmisleno utvrde eventualne nedopuštene radnje i pokrenu zakonom predviđene mjere protiv počinitelja takvih radnji. Ustrajat ćemo u poduzimanju svih potrebnih radnji na utvrđivanju istine za nedokazane i neargumentirane tvrdnje koje su nanijele veliku štetu ugledu Ustanove, kao i pojedinaca koji u njoj rade - kazali su istaknuvši da je problem vezan uz sporni 16. siječnja 2013. svi liječnici pisali su taj datum s ciljem uštede recepata i bijelih kodova, a prema njima je najvažnije da su svi recepti poslužili s ciljem zdravstvene zaštite.

Promjena bar-koda

Sličan stav je i u Udruzi liječnika obiteljske medicine FBiH. - Povodom spomenutih izjava čelnika ZZO SŽ izjavljujemo uime 200 liječnika obiteljske medicine SŽ-a da je razlog velikog broja propisanih recepata na dan 16. 1. 2013. zaštita pacijenata da ne bi ostali bez lijekova, zbog nelogične i ničim izazvane promjene bijelog bar-koda u roza bar-kod na receptu, odlukom ZZO SŽ - navodi se u priopćenju. Kako god bilo, Crnkić je otvorio Pandorinu kutiju zdravstvenog sustava FBiH o kojem će se još dugo govoriti, ali i istraživati. Još ako se njegove tvrdnje pokažu u potpunosti istinitima.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok