Još jedan bosanskohercegovački državljanin poginuo je na ratištu u Siriji boreći se na strani radikalnih islamista što je sedmi takav slučaj otkako u toj zemlji traje građanski rat, izvijestili su u subotu tiskani mediji u BiH.

Pozivajući se na izvore radikalnog islamskog glasila SAFF, sarajevski Dnevni Avaz navodi da je poginuo Ferid Tatarević iz Zenice. Objavljena je i njegova fotografija s mjesta gdje je poginuo u Siriji. Nisu navedene druge pojedinosti, primjerice o tome kada je otišao u rat.

Tatarević je tijekom rata u BiH bio pripadnik postrojbe El Mudžahed koju su činili u najvećem broju ratnici iz islamskih zemalja koji su se borili na strani Armije BiH.

Ove su postrojbe počinile veliki broj pokolja i zvjerstava na području središnje Bosne tijekom hrvatsko-bošnjačkoga sukoba.

Po podacima sigurnosnih službi na području Sirije protiv režima Bašara al-Asada bori se oko 70 državljana Bosne i Hercegovine, uglavnom pripadnika radikalne islamske selefijska zajednice čije je uporište u mjestu Gornja Maoča kod Brčkog.

Ministarstvo sigurnosti BiH je zbog povećanja broja osoba koje odlaze sudjelovati na ratište u Siriji prošle godine u parlamentarnu proceduru uputilo prijedlog zakona kojim bi se sankcioniralo sudjelovanje građana BiH u sukobima izvan zemlje, ali i organizatore njihovog odlaska.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok