Upravno vijeće JU Kulturno sportski centar (KSC) Bugojno koordinatorom za sport i upravljanje gradskom sportskom dvoranom imenovalo je Nisveta Gasala, u ratu upravitelja logora “Stadion”, koji je zbog nečovječnog postupanja prema hrvatskim zatočenicima 2013. pred Sudom BiH pravomoćno osuđen na 4 godine zatvora, piše Večernji list BiH.

Poniženje Hrvata

Gasalo je među prvim uhićenim časnicima Armije BiH za zločine nad Hrvatima Bugojna. Kako je u međuvremenu odslužio mizernu kaznu, bošnjačka politika koja odbija imenovati Hrvate na čelne pozicije u javnim ustanovama i poduzećima, odlučila je Gasalu osigurati prikladno mjesto. Tako će odlukom jednonacionalnog Upravnog vijeća Gasalo ubuduće koordinirati razvojem sporta u ovom gradu te odlučivati o terminima korištenja dvorane. “Hrvatski ratni stradalnici Bugojna, posebice logoraši još su jednom poniženi. Gasalo je u ratu bio upravitelj logora “Stadion”, jednog od najzloglasnijih logora tzv. Armije BiH, u kojemu su 294 hrvatska zatočenika provela punih 8 mjeseci prije razmjene 19. ožujka 1994., i iz kojeg je nasilno odvedeno 13 od 19 logoraša koji se i danas vode kao nestali”, stoji u priopćenju Koordinacije bugojanskih Udruga. Podsjećaju i da je, prema navodima optužnice, Nisvet Gasalo od 21. rujna 1993. do 19. ožujka 1994., zajedno s Musajbom Kukavicom, svojim zamjenikom bio odgovoran za funkcioniranje logora “Stadion”.

Optuženi su bili neposredno nadređeni svim stražarima i odgovorni za rad. Optužnica navodi da je u logoru bilo zatvoreno preko 300 muškaraca Hrvata, koji su držani u neuvjetnim prostorijama u kojima su higijenski uvjeti bili katastrofalni, a zatvorenici nisu imali dovoljno hrane, vode i medicinske pomoći. Prema navodima optužnice zatvorenici su odvođeni na prve linije Armije BiH prema Vojsci RS i HVO-a, gdje su korišteni kao živi štit.

“Hrvatski stradalnici i Hrvati Bugojna poniženi su po tko zna koji put postupkom Upravnog vijeća KSC Bugojna koji je po nalogu SDA imenovao osuđenog ratnog zločinca na dužnost u jednoj od javnih ustanova.

Takav sramotan potez SDA koji godinama štiti osumnjičene za ratne zločine nad Hrvatima Bugojna, prije svih Dževada Mlaću, predsjednika ratnog predsjedništva, mogla se realizirati jer na čelnim pozicijama u 10 javnih ustanova i poduzeća u Bugojnu nema Hrvata”.

Poziv na bojkot

“Smatramo nedopustivim da osoba koja je bila upravitelj jednog od najzloglasnijih logora u BiH bude na ovakvoj poziciji.

Imenovanje osuđenog ratnog zločinca nastavak je politike etničkog čišćenja Bugojna jer će istjerati našu djecu iz svih klubova koji terniraju u dvorani, za koju je odgovoran Gasalo, kao i sve Hrvate rekreativce”, navode iz Kordinacije Udruga. “Pozivamo sve sportske klubove da bojkotiraju sva natjecanja u sportskoj dvorani KSC Bugojno dok njome upravlja osuđeni ratni zločinac Nisvet Gasalo”, poručili su čelnici Udruga.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok