Za svega pola sata vatra je “progutala” 12 milijuna maraka vrijednu investiciju tuzlanske privatne tvrtke Bingo u Mostaru.

Radnici u nevjerici

U subotu navečer, točno u 20.09 sati, vatrogasci su alarmirani o velikom požaru u najvećem mostarskom tržnom centru Binga, u mostarskom naselju Vrapčići na sjevernom gradskom izlazu prema Sarajevu, a već je u 20.39 sati njihov zapovjednik Petar Jurić javio da nije moguće ugasiti vatrenu stihiju potpomognutu jakim vjetrom. Prethodno su evakuirani brojni kupci i radnici, koji su istrčali na parking i panično bježali vozilima. Srećom, svi su se na vrijeme stigli skloniti. I upravo kad je 19 vatrogasaca s osam vozila okružilo montažni objekt u plamenu, ukupne površine više od 2500 četvornih metara, dogodila se silovita detonacija plinskih boca koja je izbila dio teškog limenog zida sa staklenom vunom dužine i visine od 20 metara. Piše Večernji list BiH.

– Zid s bočne desne strane od ulaza pao je svega metar od vozila i vatrogasac, koji su bili uz ogradu pokraj magistralnom puta. Nakon toga je u drugom dijelu eksplodirala još jedna plinska boca. Sreća da smo se držali svih standarda gašenja pa nije došlo do tragičnih posljedica. Požar je izbio u skladištu, na sjevernoj strani objekta i upravo zbog vjetra i same konstrukcije objekta, ali i lako zapaljivih brojnih stvari u njemu, širio se munjevitom brzinom. Jedino smo mogli zaštititi manji pomoćni objekt na zapadnoj strani. Unutra ima još plinskih boca, a zgarište još jučer tijekom dana nije bilo u potpunosti ugašeno pa će policija tek naknadno moći obaviti uviđaj. Sve do tada ne može se govoriti o uzrocima. Inače, u kritično vrijeme, samo jedan radnik bio dezorijentiran zbog dima, ali bez većih naknadnih posljedica – kazao nam je Petar Jurić, zapovjednik vatrogasaca u Mostaru. Dok su vatrogasci i jučer na mjestu požara upozoravali na prijeteće plinske boce, brojni radnici, kojih ima više 100, redom su dolazili vidjeti što je ostalo od njihova dojučerašnjeg radnog mjesta. – Sablasno! Vjerojatno su u pitanju instalacije ili je, pak, zbog ovog hladnog vremena kakva upaljena peć planula. Teško je bilo što reći. Trenutačno možemo samo nagađati. Šteta, velika šteta za sve – kazao nam je jedan radnik, koji, unatoč svemu, ne vjeruje da će ostati bez posla, budući da, kako kaže, radi u jednom od rijetko uspješnih poduzeća u BiH te se nada da će uskoro biti sve po starome. Međutim, ističu, valja preživjeti do tada.

– Ugroženi su deseci radnih mjesta i egzistencija desetaka obitelji te smatramo da institucije vlasti moraju što prije dati o ovome svoj sud. Radnici prije svega, ali i javnost, trebaju znati koja je naša sudbina, kako nam se može pomoći te hoće li doći do obnove uništenog objekta i kada? – zaključuje dugogodišnji radnik Binga.

Bešlić: Velik šteta

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić nakon što je čuo što se dogodilo, odmah je obišao požarište. – Šteta je potpuna, ovo je jedna velika tragedija za Mostar. Vlasnici su ostali bez objekta, dobavljači bez robe, i tako dalje, i već sada možemo reći da će ovaj nemili događaj imati nesagledive posljedice za cijeli grad Mostar – kazao je Bešlić. Dodao je kako je tijekom ovih događanja bio u komunikaciji s vlasnicima Binga. – Jedan od suvlasnika nazvao me da me informira o ovom događaju i odmah došao ovamo. Prema informacijama kojima raspolažemo, sve se odigralo u nevjerojatno kratkom vremenskom razdoblju i za pola sata cijeli objekt je bio u plamenu, tako da ništa nije bilo moguće spasiti – rekao je gradonačelnik Bešlić, koji je prije gotovo šest godina bio “kum” izgorjelog objekta. Naime, 15. srpnja 2011., uz nazočnost brojnih građana, gostiju i uzvanika, gradonačelnik Ljubo Bešlić je svečano otvorio ovaj tržni centar Binga sagrađen u bivšoj tvornici Hekom. Tom prigodom gradonačelnik je kazao kako je, nakon dvije neuspjele privatizacije Hekoma, od željeznog rugla na ulazu u grad iz pravca Sarajeva prekrasan novi poslovni objekt. To svečano otvorenje pjesmom uveličao je gradonačelnikov prezimenjak Halid Bešlić, a sada je sve to, nažalost, samo uspomena.

Inače, tuzlanska kompanija Bingo Senada Džambića širom BiH ima oko 200 trgovina i tržnih centara, a nedavno je kupila i tvornicu za proizvodnju deterdženata Dita iz Tuzle.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok