Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti jučer je u Sarajevu na spomen-obilježju u Alipašinoj ulici obilježena 15. godišnjica od atentata na zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Joze Leutara, od čijih je posljedica za nekoliko dana preminuo u Kliničkom bolničkom centru u Sarajevu.

Obitelj kritizira vlasti

Uz članove obitelji ubijenog Leutara, vijence i cvijeće na spomen-obilježje položili su pripadnici Federalne uprave policije, Županijski odbor HDZ-a BiH Sarajevo, te članovi Hrvatskog narodnog saveza. Ivica Leutar, sin ubijenog Joze Leutara, kazao je novinarima kako se obitelj već 15 godina bori s institucijama i pokušava srušiti kriminalnu “hobotnicu” koja sprečava istragu o počinjenom atentatu. Ističući kako se nadaju da će biti nekog pomaka u otkrivanju atentatora i njihovih nalogodavaca sin Ivica je pozvao sve ljude koji nešto znaju da doprinesu otkrivanju istine “jer nam neće biti bolje dok se ubojice ne zatvore”. I sestra pokojnog Leutara Mara Jozić optužila je institucije vlasti da ništa ne čine u rasvjetljavanju okolnosti oko počinjenog atentata. “Vlast je prolazna, ali jedni druge štite. Da postoji volja, za 15 godina nešto bi bilo učinjeno. Vjerojatno treba proći jedna generacija jer će se valjda onda netko zapitati zašto je ovaj spomenik tu. Nadam se da će nekada pravda biti zadovoljena”, kazala je Mara Jozić.

Montirano suđenje

Spomenimo da je atentat na Jozu Leutara izvršen 16. ožujka 1999. godine u 7.50 sati u sarajevskom naselju Ciglane tako što je pod njegov službeni automobil podmetnuta eksplozivna naprava. Nakon zadobivenih teških ozljeda Leutar je preminuo 12 dana kasnije. Istragu o ubojstvu je proveo američki FBI i MUP FBiH. Nakon Leutarove smrti organizirano je jedno montirano suđenje. Vrhovni sud Federacije BiH je nakon dvije i pol godine, koliko je trajala političko-pravosudna farsa, oslobodio Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića, Željka Ćosića, Zorana Bašića, Jedinka Bajkušu i Marija Milićevića optužbi za ubojstvo Joze Leutara, doministra unutarnjih poslova FBiH.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok