Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u razgovoru za Klix.ba komentirao je je li realno očekivati izmjene Izbornog zakona, a da budu ispunjeni zahtjevi i lidera HDZ-a Dragana Čovića i presude Suda u Strazburu.

- Nisam još pročitao konkretne prijedloge HNS-a, ali pretpostavljam da će se ponoviti set zahtjeva na koje SDA kroz ranije bilateralne razgovore nije pristala. Nemamo namjeru mijenjati stav, dakle minimum je ranije određen, tvrdi Izetbegović.

- Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH to pitanje može biti riješeno kroz implementaciju presude Suda u Strazburu po modelu koji je predložio Stefan Fuele. Presuda Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića može biti implementirana isključivo na način da se poštuje Ustav Federacije BiH, da se poštuje sama presuda, a HDZ traži više od toga, predlaže da Parlament izađe u susret Ljubićevim zahtjevima koje je Sud odbio. I, konačno, moraju se poštovati rezultati posljednjeg popisa stanovništva, kaže Izetbegović.

- Pored ovoga, SDA očekuje da se od hrvatske strane prihvati paket dogovora koji bi relaksirali odnose u Federaciji i u samoj BiH. Moramo se očitovati o teritorijalnom integritetu zemlje, odreći se priča o novim podjelama, ukloniti ostatke majorizacije i dominacije na lokalnoj razini, riješiti model za izbore u Mostaru, konačno potpisati ugovor države s Islamskom zajednicom kakve druge vjerske zajednice imaju odavno... Kad je riječ o majorizaciji na nižim razinama, u SBŽ u kojem Bošnjaci čine 60 posto stanovništva još uvijek se u nekim školama sva djeca školuju po hrvatskom planu i programu, uče da je Zagreb glavni grad, da je kuna moneta, diploma je sa šahovnicom, a ne sa simbolima SBŽ ili države BiH, istaknuo je Izetbegović.

Komentirajući koaliciju s HDZ-om te može li se do kraja mandata očekivati efikasnije usvajanje ključnih zakona, rekao je kako će do kraja mandata trajati preuranjena predizborna kampanja, jedno upalno stanje koje će ometati rad vlada i parlamenata, ali ih, uvjeren je, neće zaustaviti.

- Čeka nas 18 mjeseci politikantstva i demagogije. Male su šanse, ali nije nemoguće da se ipak dogovori jedan kvalitetan paket mjera koji bi, barem u Federaciji donio relaksaciju. Od "trećeg entiteta" očito nema ništa, zašto to službeno ne prihvatiti? Jednog člana Predsjedništva BiH trebaju izabrati Hrvati, zašto i to ne prihvatiti i kroz zakon osigurati? Islamska zajednica mora dobiti ugovor i prava kakva imaju druge vjerske zajednice u BiH, naravno uvažavajući specifičnosti svake od vjera, i zašto to odlagati i ignorirati? Mostar mora biti grad ravnopravnih naroda i građana, zašto to ne osigurati?, naglasio je Izetbegović ističući kako su trajna rješenja moguća samo uz obostrano razumijevanje i uvažavanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok