Podjela "Bosne" jedina je tema koja još uvijek nacionalno okuplja Bošnjake.

Međusobna nepodnošljivost, izborna kampanja, ponajprije u bošnjačkome političkome krugu, gotovo je zapečatila sudbinu presude “Sejdić - Finci” zbog čega su europski snovi ove zemlje naprasno prekinuti s krajnje neizvjesnim nastavkom uspješne priče. Kada je prije dvije godine SDP BiH usuglasio s dva HDZ-a dokument oko načina biranja članova državnog Predsjedništva, odlučivanju u institucijama i biranju izaslanika za Dom naroda, protiv je isključivo bio SDA, ali i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je svoju ‘popularnost’ iskoristio upravo tada za formiranje nove političke stranke, i to na temelju sporazuma SDP - HDZ.

Veliki ustupci

Zanimljivo je da je tada SDP smatrao kako su u pitanju rješenja koja dalje vode asimetričnim režimima i podjeli BiH. Identični rječnik dvije godine kasnije kada je na posljednjem sastanku s povjerenikom Europske komisije za proširenje Štefanom Fueleom predložen izravni model biranja. Ovoga puta glavni protagonist bio je SDP. U biti oba prijedloga bi trebala osigurati Hrvatima da biraju svoga člana državnog Predsjedništva, a ne da se nastavlja trakavica zaoštravanja hrvatsko-bošnjačkih odnosa. U biti, veće ustupke za Hrvate je napravio SDP predlažući dokument kojim bi se neizravno kroz Parlament birao član Predsjedništva BiH, ali i što je još važnije izbjegla mogućnost da Bošnjaci biraju izaslanike u Domove naroda iz županija u kojima Hrvata gotovo i nema.

SDP vs. SDA

Tako se posve sigurno hrvatski izaslanici ne bi birali u Goraždanskoj ili Unsko-sanskoj županiji jer ne čine pet posto ukupne populacije, čime bi se na minimum dovele mogućnosti hrvatske majorizacije. Čak je tada SDP pristao i na uvođenje određenog mehanizma veta u Vladi Federacije BiH, čime bi se u značajnoj mjeri zaštitili hrvatski interesi. No, najvažniji dio zašto se SDP ‘ugradio’ u taj model jest što bi se jedan od dva člana Predsjedništva BiH birali iz najvećih gradskih sredina, odnosno županija gdje upravo ova stranka ima dobru izbornu bazu. To je ujedno bio razlog zašto se SDA usprotivio takvom modelu. S druge pak strane, posljednji model izravnoga izbora koji je razrađen s Bruxellesom praktično bi SDP isključivo gurnuo u poziciju boriti se unutar bošnjačkog kruga, odnosno u dvorište SDA, a što im praktično daje male ili nikakve prilike za izbor. To je očito i razlog zbog čega SDP jedino vidi opasnost i praktično plaši cijelu javnost u novim rješenjima sa stvaranjem trećeg hrvatskog entiteta.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok