Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko će sutra podnijeti 51. izvješće Vijeću sigurnosti UN-a o stanju i radu Vijeća za provedbu mira u BiH, kao i političkoj situaciji u BiH.

"Ovo izvješće pokriva razdoblje od 22. listopada 2016. godine do 21. travnja 2017. U ovom razdoblju je bilo nekoliko izazova, prvenstveno glede političke situacije koja se razvija u BiH zbog pokušaja revizije presude u slučaju BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Također, aktivnosti vlasti RS-a u pokušaju implementacije neustavnog referenduma usvajanjem Zakona o Danu RS.

Usprkos čestim političkim turbulencijama, došlo je do nekoliko pozitivnih razvoja situacije u pokušaju integracije s NATO-om i EU-om.

Ovo uključuje nekoliko pozitivnih pomaka kao što je prijem Upitnika Europske komisije u prosincu i potpisivanje SSP-a što je okončalo dugi proces pregovora između EU i BiH.

U veljači je isticao desetogodišnji rok za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju BiH protiv Srbije za genocid je prouzročilo određene kontroverze u odnosima političkih stranaka u Sarajevu.

Kontroverza je bila centrirana oko Sakiba Softića, agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u prvobitnom postupku, glede njegove legitimnosti da predstavlja BiH u reviziji presude.

Razvoj događaja je doveo do velikih kritika na račun bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića što je dovelo do zahlađenja odnosa unutar vladajuće koalicije.

9. siječnja, usprkos odlukama Ustavnog suda BiH da je "Dan Republike Srpske" neustavni praznik, vlasti RS-a su organizirale proslavu u centru Banja Luke.

Proslava je uključivala paradu civilnih i vojnih snaga, kao i sudjelovanje nekoliko vojnika Srba unutar OS BiH.
Pozitivna regionalna suradnja je realizirana u ožujku kada je premijer Srbije posjetio Sarajevo, a nastavljena je sastankom u travnju u Mostaru kada su se sastali politički lideri BiH, Srbije i Hrvatske.

Iako je BiH nastavila pozitivan trend prema Euro-atlanskim integracijama i poboljšanju regionalnih odnosa, nepovoljna politička klima je postala velika briga za susjede iz Hrvatske.

Naime, u intervjuu 29. studenog predsjednica Hrvatske je kazala da su "nestabilnosti u BiH" velika prijetnja Hrvatskoj što može dovesti do regionalnog sukoba.

Pod ovlastima koje mi su mi dodijeljene Annexom 10, koristim ovo izvješće kako bih istaknuo da entiteti nemaju pravo na secesiju od BiH, te da GFAP (General Framework Agreement for Peace) jamče suverenost i teritorijalni integritet BiH i ustavnu poziciju entiteta", napisao je Inzko u izvješću, prenosi N1.

Potpuno izvješće pročitajte na linku OVDJE.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok