Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao je jučer u Sarajevu na Rose-Roth seminaru da je pitanje stabilnosti BiH središnje pitanje stabilnosti Balkana i jedno od glavnih pitanja stabilnosti Europe i da upravo ta činjenica zahtijeva da se BiH više ne nude polovična rješenja i specijalni statusi.

Po njegovim riječima, u godini koja prethodni dvadesetogodišnjici Daytonskog sporazuma, BiH se nalazi u najsloženijim političkim prilikama od Daytona do danas, ali i najvećoj prilici da se provede institucionalna i teritorijalna jednakost konstitutivnih naroda i svih njenih građana.

“Na tom putu nas ohrabruje stav Europske komisije koja je potvrdila da europska perspektiva BiH ovisi o osiguravanju institucionalne ravnopravnosti. To je znak da se krećemo u pravom smjeru i da možemo očekivati potporu onome što nas čeka”, kazao je Bevanda. Čeka nas, dodao je on, jako puno posla na svim razinama, principijelnoj, teritorijalnoj, administrativnoj i ustavnoj osnovi. Po njegovim riječima, važno je naglasiti da je za otvorenje pristupnih pregovora EU potrebno ispuniti još dva uvjeta, provedba presude Suda u Strasbourgu i uspostava efikasnog mehanizma koordinacije koji mora poštovati ustavnu strukturu i sve razine vlasti u BiH. Isto tako, naveo je on, ohrabruju nas i stavovi izneseni u rezoluciji Europskog parlamenta od 6. veljače. “U rezoluciji se naglašava da je ustavna reforma ključna za preobrazbu BiH u djelotvornu i potpuno funkcionalnu državu uz osiguranje uravnotežene zastupljenosti svih konstitutivnih naroda i građana te suzbijanja etničke diskriminacije”, kazao je Bevanda.

Naveo je da Vijeće ministara BiH poduzima sve mjere kako bi paralelno s kolosijekom ispunjavanja uvjeta za EU i NATO uspostavili kolosijek ekonomskih reformi i regionalne gospodarske saradnje posebno u oblastima u kojima ima sličnosti sa zemljama regije zapadnog Balkana. Bevanda je istaknuo da BiH želi ići putem mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok