Nakon slučaja “švicarac” stanovnici BiH, ali i zemalja regije uvelike obraćaju pozornost kakve kredite uzimaju, kolike su kamate, jesu li fiksne, za koju su valutu vezane.

Upravo zbog nemarnosti oko ovih pitanja mnogi su ušli u probleme iz koji se neće izvući još godinama, a sudski procesi koji su pokrenuti na temelju vezanosti kredita u BiH za švicarski franak trajat će još minimalno deset godina. Od Agencije za bankarstvo pokušali smo doznati kakva će biti kretanja kamata na kredite u ovoj godini i odgovor koji smo dobili predstavlja veliko upozorenje za sve oni koji planiraju ući u nove kreditne aranžmane. Piše Večernji list BiH.

Očekivanja za 2017. godinu

- Kamatne stope su već duže razdoblje na povijesno najnižim razinama. Za očekivati je kako će u budućem razdoblju doći do rasta na tržištu kamatnih stopa kao što su EURIBOR, LIBOR i dr., kao i da će po tom osnovu doći kako do povećanja troškova financiranja banaka, tako i kamata na kredite. Stoga treba skrenuti pažnju korisnicima, naročito stanovništvu, da prilikom uzimanja kredita, a kako bi izbjegli mogući rast kamatnih stopa i po toj osnovi povećanja anuiteta, preferiraju kredite s ugovorenom fiksnom kamatnom stopom - rekli su za Večernji list iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH. A da građani ove zemlje žive na kredit, ali i veliki broj tvrtki, govori podatak kako je prošle godine plasirano devet milijardi maraka kredita, što je čak za 18 posto više nego u 2015. godini. I početak 2017. godine je obilježen takvim trendom.

Nastavljen rast kredita

- I tijekom 2017. godine, očekuje se zadržavanje trendova zabilježenih u prošloj godini. Nastavit će se kreditni rast, u okviru kojeg nešto veći rast kreditiranja privatnih poduzeća u odnosu na stanovništvo. Podaci u prvom tromjesečju 2017. godine bilježe rast kredita dati privatnim poduzećima za 3,2 posto, a stanovništvu 1,1 posto - navode iz Agencije za bankarstvo FBiH. Ostaje još nejasno uzimaju li građani Bosne i Hercegovine više kredita kako bi kupovali nekretnine, automobile te neke druge investicije ili se pak zadužuju kao što to rade institucije - samo da bi preživjeli. U svakom slučaju, prognoze koje nam je dala Agencija za bankarstvo su i više nego upozoravajuće. Ukoliko građani ne budu slušali savjete koji su im poslani, lako je moguće da val podizanja kamata od strane banaka završi kobno za veći broj ljudi.

- Ukoliko klijent potpiše ugovor s promjenjivom kamatnom stopom, banka ima pravo vršiti korekcije nakon određenog vremena. Ne bi bilo ništa čudno ukoliko se to počne događati u drugoj polovici ove godine. Stoga, klijentima se preporučuje da pažljivo iščitaju materijale koje dobiju od banaka, kako kasnije ne bi bilo da nešto nisu znali, ili ih je banka namjerno obmanula. Rast kamata na kredite koji se očekuje nije zanemariv. Ljudima bi mogla biti povećana rata, a ranija iskustva govore kako tada nastaju sporovi s kojima se uglavnom u konačnici bave sudovi - zaključili su naši sugovornici iz bankarskoga sektora.

Nitko od njih nije mogao točno predvidjeti kada bi mogao krenuti rast kamata na kredite u Federaciji. Samo su sigurni kako će se to dogoditi tijekom ove godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok