Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se sudionicima Osme međunarodne investicijske konferencije - Sarajevo Business Foruma (SBF) 2017. Svim sudionicima je poželio dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu.

"Prošle godine sam obećao da ću vas ove godine, kao vaš domaćin i predsjedatelj Vijeća ministara BiH, dočekati s pozitivnijim vijestima i boljim ekonomskim rezultatima i parametrima i, danas, s velikim zadovoljstvom mogu reći da smo to obećanje ispunili i da je Bosna i Hercegovina u posljednjih 12 mjeseci napravila signifikantan progres u realizaciji ključnih prioriteta, a posebno onih koji su vezani za dinamiziranje našeg europskog puta i stvaranje uvjeta za održivi ekonomski razvoj. U osnovi takvog napretka jeste naše jasno opredjeljenje za provođenje fundamentalnih ekonomskih reformi i ukupnu modernizaciju BiH radi postizanja ključnog cilja, a to je europska i ekonomski, politički i socijalno stabilna i prosperitetna država koja predstavlja stabilan institucionalni okvir za kvalitetan život i rad njezinih građana", poručio je Zvizdić, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

"Poštovani gospodarstvenici i investitori iz zemlje i inozemstva, danas vas mogu izvijestiti da smo u proteklih 20 mjeseci aktivno radili na povećanju fiskalne odgovornosti, na jačanju financijske discipline i boljoj strukturi javnih rashoda, na unapređenju
radnopravnog zakonodavstva i ukupnog poslovnog ambijenta, na većem kvalitetu, efikasnosti i profesionalnosti javne uprave i povećanju konkurentnosti naše ekonomije što je u proteklom razdoblju dovelo do povećanja svih vitalnih ekonomskih parametara.
Industrijska proizvodnja je u prošloj godini porasla za 4,3%, dok je izvoz porastao za 4,8%. U prvom kvartalu 2017. godine izvoz je dosegao najvišu razinu u posljednjih 20 godina i porastao je za 17 %, dok se istovremeno značajno smanjio trgovinski deficit, a pokrivenost uvoza izvozom prešla 60%. Razlog tome je činjenica da su proizvodi naše industrije namještaja, prehrambene, metalne, tekstilne kao i namjenske industrije postali regionalno, pa i globalno prepoznatljivi i, što je najvažnije, konkurentni. Ono što želim posebno podvući jeste činjenica da je u posljednjih 20 mjeseci otvoreno više desetina tisuća novih radnih mjesta. Istovremeno, prirodno i kulturno-povjesno naslijeđe BiH koje Bosnu i Hercegovinu, u kombinaciji s jedinstvom u vjerskim različitostima, čini unikatnim prostorom na tlu Europe pa i mnogo šire regije, učinilo ju je izuzetno popularnom i posjećenom turističkom destinacijom, tako da se broj turista u prethodnoj godini povećao za više od 16%, što nas svrstava među 20 zemalja svijeta s najvećim porastom turističkih posjeta po glavi stanovnika", naglasio je Zvizdić.

Sve navedeno je, kako je rekao "dovelo do kontinuiranog rasta naših prihoda i do činjenice da je BiH očuvala stabilnost svog financijskog sustava kao i svoj kreditni rejting".

"U usporedbi s državama iz regije, BiH je i u apsolutnom i u relativnom smislu najmanje zadužena država. Dug BiH je manji od 40% BDP-a. Većinu (83%) javnog duga BiH čine dugoročni krediti s izrazito niskom kamatom od 0,8 do 1,7 %. Riječ je uglavnom o povoljnim kreditima Svjetske banke, EBRD-a i EIB-a koje će BiH vraćati tijekom narednih 20 i više godina, dok je struktura duga vrlo povoljna i više od 73% otpada na infrastrukturne projekte i gospodarske aktivnosti. Istovremeno, BiH ima postignute dugoročne aranžmane i sporazume sa nizom međunarodnih finansijskih institucija, kao što su MMF, EBRD, EIB, WB, ili SAUDIJSKI FOND, KUVAJTSKI FOND itd. koji su dominantno usmjereni na realizaciju ključnih infrastrukturnih projekata, posebno iz oblasti cestogradnje, kao i energetske efikasnosti, razvoja malih i srednjih poduzeća, kao podrška zapošljavanju, procesima planske privatizacije, restruktuiranju javnih preduzeća itd.", objasnio je Zvizdić.

Dodao je kako se u proteklih godinu dana napravio značajan progres i u procesu euroatlantskih integracija.

"Prihvaćena je aplikacija Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, u tijeku je priprema odgovora na Upitnik EK kao jedne od najzahtjevnijih faza europskih integracija poslije koje očekujemo dodjelu kandidatskog statusa koji će značajno unaprijediti odnos između BiH i EU, omogućiti nam pristup novim fondovima i novim investicijama, kao i usklađivanje s pravnom stečevinom i ekonomskim standardima EU, što će voditi ka daljnjem ekonomskom razvoju i jačanju vladavine prava", naglasio je Zvizdić.

Također je naglasio i pozitivan angažman predstavnika Bosne i Hercegovine u procesima jačanja regionalne suradnje i unapređenja pratnerskih odnosa sa zemljama regije.

Zvizdić smatra kako će sada svi postaviti Bosnu i Hercegovinu na kartu budućih investicija. Na kraju je još jednom istaknuo neke od bitnih prednosti koje ima BiH: dobar geostrateški položaj, kvalitetni prirodni resursi i educirana radna snaga, uređen bankarski sektor i stabilan tečaj, mogućnost razvoja poduzetništva kroz MSP, razvojni atraktivni projekti u sektoru energetike, drvne, metalske i namjenske industrije, vrlo ozbiljne poljoprivredno-prehrambene kapacitete kao i velike potencijale u sektoru turizma.

Posebno je podvukao autoindustriju, metalnu, drvnu i namjensku industriju.

"Mi imamo kvalitetnu sirovinu i iskusnu i kvalificiranu radnu snagu, a vi imate kapital i nove tehnologije. Pozivam vas da uložite svoj kapital u ovaj rastući i vrlo profitabilan sektor u BiH. Nadalje, značajan potencijal imamo u sektoru poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane, kao i u tekstilnoj i industriji obuće. Potrebno je istaknutii da radnici u ovim sektorima imaju potrebne vještine i praktična iskustva te da će se povećanje konkurentnosti u ovim sektorima zasnivati na znanju i inovacijama u navedenim oblastima, i upravo je to prostor za koji očekujemo da će biti popunjen vašim investicijama. Dodao je i potencijale putne infrastrukture.

"Kroz BiH prolazi najduži dio paneuropskog koridora Vc koji povezuje BiH sa srednjom Europom. On za nas ima izuzetnu važnost i zbog činjenice da u pojasu koridora živi 50 posto stanovništva BiH. Izgradnja ove autoceste znači kvalitetno povezivanje Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama i predstavlja značajno poboljšanje domaćih potencijala za privredni razvoj. Preostalo je da se izgradi još oko 200 km autoceste, pripremljeni su projekti za dionice u dužini 85 km u vrijednosti oko 800 milijuna eura i zbog toga ovaj forum smatram dobrom prilikom da pozovem sve one koji žele investirati u izgradnju autoputa Vc, kao i drugih projekata brzih cesta, proširenja aerodromskih terminala kao i unapređenja plovnih puteva i lučkih kapaciteta", rekao je Zvizdić.

Dodao je da, osim izuzetnog hidropotencijala, Bosna i Hercegovina posjeduje i velike potencijale za iskorištavanje energije iz obnovljivih izvora, a raspolaže i značajnim rezervama ugljena, što predstavlja izvanrednu bazu i vrlo ozbiljan potencijal za
investiranje u nove rudnike i nove termoelektrane. Pozvao je na partnerstvo i na ulaganje u Bosnu i Hercegovinu.

"Vijeće ministara i ja osobno, kao i sve vlade i sve institucije u Bosni i Hercegovini, stojimo vam na raspolaganju. Budite sigurni da ćemo naše ukupne kapacitete staviti u funkciju uspješne realizacije vaših projekata i investicija kako bismo realizirali jedan od najvažnijih ciljeva – a to je otvaranje novih radnih mjesta, s posebnim fokusom na mlade ljude koji svoja znanja i vještine trebaju vezati za svoju domovinu – Bosnu i Hercegovinu", rekao je Zvizdić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok