Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da će se o kandidatu za člana Predsjedništva odlučivati tek u svibnju ove godine.

“Kazao sam već ranije kako se ne namjeravam kandidirati na ni jednu dužnost na sljedećim izborima i da će moje političko djelovanje biti u projektu Hrvatskoga narodnoga sabora sve dok osjećam da moje djelovanje pridonosi misiji HNS-a onako kako je ja poimam”, kazao je jučer Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a. Dodaje kako smatra da HNS treba podržati jednoga kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva zbog dosadašnjega iskustva, dobro poznatih odredbi Izbornoga zakona i političkih namjera drugih političkih čimbenika na izborima.

Novi susret

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da će se o kandidatu za člana Predsjedništva odlučivati tek u svibnju ove godine. Čović je za Klix.ba potvrdio da je tijekom ovog mjeseca o prilikama u FBiH i preuređenju tog entiteta razgovarao sa zamjenikom predsjednika SDA i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, te liderom SBB BiH Fahrudinom Radončićem. On je najavio novi susret s dvojicom lidera do kraja mjeseca, a razgovarat će se o sličnim temama. “Ali osobno mislim i zbog ovih odnosa prema EU, briselske rasprave ministra vanjskih poslova i drugog, imam, dakle, osjećaj da većina njih misli da će čekati izbore pa će tek nakon izbora ozbiljnije početi baviti tom problematikom”, rekao je Čović dodavši kako će “pokušati još nešto raditi u tom pogledu”.

Politička stabilnost

Dodao je kako je s Izetbegovićem tijekom nedavnog susreta razgovarao oko Mostara, HN županije i SB županije, kao i drugih detalja jer su razgovorima prisustvovali reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i kardinal vrhbosanski Vinko Puljić. “Ključno je da učinimo sve da se približe politički stavovi kako bi pomogli da nema grča u odnosima bošnjačkog i hrvatskog naroda. Ja sam zagovornik ideje da mi u BiH moramo napraviti jednakopravnost, te da, s druge strane, tražimo ekonomska i socijalna rješenja. No, bez političke stabilnost to ćemo teško napraviti. U dosta stvari se mi slažemo, ali, s druge strane, se smatra da nije vrijeme, da iskorake treba praviti poslije izbora. Napravit ćemo još jedan sastanak, vidjet ćemo”, objašnjava Čović.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok