U Mostar se uvijek iz nekih drugih razloga  gura problem, a najčešće se iz Sarajeva želi gurnuti iskra u Mostar. Netko je za, netko protiv, a ja apeliram na svoje sugrađane da sačuvamo sigurnost i stabilnost u Mostaru, kazao je gradonačelnik Bešlić.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić poručio je kako koncert Marka Perkovića Thompsona, koji će u Mostaru pjevati 8. lipnja na skupu podrške šestorici čelnika Herceg-Bosne koji čekaju drugostupanjsku presudu u Haagu, neće biti zabranjen. Piše Dnevni list.

Koncert pod nazivom ”Podrška Haškim uznicima” na gradskom stadionu pod Bijelim Brijegom 8. lipnja organizira udruženje ”Hrvatsko srce nade” iz Mostara pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

”Do jutros Grad Mostar nije dobio nikakav zahtjev za bilo kakvu zabranu. Koliko znam Thompson je i prije nastupao u Mostaru i nije bilo nikakvih problema. Isto tako, koliko znam, nema nikakvih sudskih zabrana u BiH, tako da nema nijedan pravno valjan razlog za neodržavanje koncerta. Mi smo u Mostaru i ranije imali koncerata koji su mogli doći pod udar, ali Grad Mostar pokazuje širinu i mi ne želimo da pravimo probleme unutar grada. Želimo da grad funkcionira u miru i redu i pozivam građane da se suzdrže od bilo kakvih negativnih konotacija. U Mostar se uvijek iz nekih drugih razloga  gura problem, a najčešće se iz Sarajeva želi gurnuti iskra u Mostar. Netko je za, netko protiv, a ja apeliram na svoje sugrađane da sačuvamo sigurnost i stabilnost u Mostaru”, kazao je gradonačelnik Bešlić novinarima u Mostaru.

Komentirajući skup podrške hrvatskoj šestorci u Haagu, Bešlić je kazao da Haaški sud nije donio konačnu presudu za hrvatsku šestorku. ”Neki dijelovi optužnice se osporavaju i vjeruje se da je to podrška za pravičniju presudu tim ljudima”, naveo je Bešlić.

Što se tiče rizika koji koncert nosi, gradonačelnik Mostara kaže da to trebaju provjeriti sigurnosne službe.

”Do sada je bilo tih koncerata i nije bilo problema, a sada je ovo prešlo u sferu politikantstva vjerojatno zbog odnosa u BiH i situacija koje nisu na visokoj razini. Žao mi je što se to opet gura u Mostar”, kazao je Bešlić.

SDP zatražio zabranu

Više stranaka ljevice zatražilo je zabranu skupa podrške i koncerta.

Gradski odbor SDP- Mostar zatražio je od gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića da donese odluku o zabrani održavanja skupa podrške šestorici dužnosnika Herceg- Bosne osuđenih u Hagu na kome će nastupiti Thompson.

”Prepoznajući pojave, a zabrinuti za budućnost grada tražimo da gradonačelnik Ljubo Bešlić prihvaćajući europske norme ponašanja donese odluku kao i brojne njegove kolege iz Europe i zabrani održavanje ovog skupa pod Bijelim Brijegom. U protivnom ne preostaje nam ništa drugo nego pozvati građane na kontra skup, na skup potpore pravdi, istini i antifašizmu”,  priopćili su iz SDP-a.

Podsjećaju da značajan dio antifašističke Europe zabranjuje koncerte spomenutom pjevaču zbog neofašističke ikonografije, sadržaja pjesama i cjelokupne atmosfere na njegovim koncertima, a da se istovremeno zagovornici europskog puta i promotori sebe kao lidera tog puta pojavljuju kao organizatori neofašističkog orgijanja pod Bijelim Brijegom u Mostaru.

Napominju da sve to rezultira ogromnim nemirom u gradu i osjećanjem straha kod velikog broja građana.

Reagirao je i županijski odbor SDP-a BiH HNŽ-a navodeći da nisu pobornici bilo kakvih zabrana, pogotovo koncerata, ali da je posvetiti koncert osobama koje je Europa osudila i koje čekaju pravomoćnost te osude, je sramota.

”Vi sramotite naš grad. Vi sramotite i stigmatizirate našu Hercegovinu. Vi dajete podršku osobama koje Europa proglašava odgovornima za popisivanje i protjerivanje naših sugrađana Srba, za  protjerivanje naših sugrađana Bošnjaka. Gospodine Dragane Čoviću i dragi  ministre MUP-a, javno Vas obavještavamo da je za pretpostaviti, da će tog dana, po vašem starom običaju biti isticani fašistički simboli, a usput vjerojatno i oskrnavljeno Partizansko spomen groblje u Mostaru. Također,  Vas pozivamo da to izazivanje rasne, vjerske i svake druge netrpeljivosti spriječite, izuzev ako ga podržavate, sami radite ili  potičete”, naveli su između ostalog iz ŽO SDP-a HNŽ-a.

Naša stranka pozvala je člana Predsjedništva BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragana Čovića da inicira otkazivanje koncerta podrške haškim osuđenicima na stadionu pod Bijelim brijegom u Mostaru.

”Nakon što je u bh. javnosti osuđeno pokretanje koncerta podrške osuđenicima za ratne zločine pred ICTY-jem, te nakon što je sada i izaslanstvo Europske komisije dalo nedvosmislen stav da organiziranje takvog koncerta nije u skladu s europskim vrijednostima Čović je obavezan da uputi inicijativu za otkazivanje ovog koncerta. Sama činjenica da su HDZ i HNS pružili punu podršku ovoj manifestaciji, a da je Europska komisija iznijela jasan stav protiv nje, potvrđuje ono što smo više puta isticali – HDZ ne promovira europske vrijednosti”, poručili su iz Naše stranke.

Zabranu su zatražili i DF, SDA, te Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok