Građani koji planiraju godišnji odmor ove godine van BiH prilikom prelaska granice treba da obrate pažnju na prehrambene proizvode koje nose sa sobom jer nije uopće dozvoljeno nositi mliječne i proizvode od mesa, pa čak ni sendviče s mesom, upozoravaju nadležni pred ljetnu sezonu, prenose Nezavisne novine.

Prema uputstvu Carinske uprave Hrvatske o unosu hrane, bh. građani u prtljagu ne smiju imati ni izuzetno male količine mesa i mlijeka niti njihove prozvode.

Kada su u pitanju voće, povrće, kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski, odnosno slastičarski proizvodi, uključujući i slatkiše, moguće je prenijeti količine koje su dovoljne za osobnu upotrebu.

"Unošenje lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana, uz uslov da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača i to uz posjedovanje nalaza s povijesti bolesti i potvrde ljekara", navodi se u uputstvu hrvatske Carinske uprave.

U turističkim agencijama kažu da do sada nisu imali problema sa prtljagom putnika i da nije bilo slučajeva da nose nedozvoljnu hranu.

"Ljudi se informiraju na vrijeme i neće nitko riskirati da se vrati sa granice zbog hrane, na primjer", kažu u agenciji "Zepter Passport".

Pored unosa hrane, bh. građani treba da znaju i da, ukoliko putuju u zemlje EU i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma, moraju imati biometrijsku putovnicu, koja vrijedi minimalno tri mjeseca od planiranog datuma boravka.

Također, treba da imaju između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU, mada mnogi putnici koji su putovali ranije kažu da im taj iznos nije provjeravan.

Što se tiče zdravstvenog osiguranja, građani BiH imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Turskoj, Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Belgiji i Luksemburgu. Sa sobom moraju imati odgovarajući ino-obrazac koji izdaje Fond zdravstvenog osiguranja RS. "Osigurane osobe Fonda zdravstvenog osiguranja RS za vrijeme privremenog boravka u inozemstvu mogu da koriste zdravstvenu zaštitu o trošku FZO RS ako im zatreba hitna, neodložna medicinska pomoć", kažu u FZO RS.

Procedura je takva da osigurane osobe prije odlaska na put treba da se javi obiteljskom liječniku koji izdaje uvjerenje o zdravstvenom stanju osiguranika, odnosno o njegovoj sposobnosti za put, a cijena uvjerenja je različita po domovima zdravlja.

Kako se saznaje u kotorvaroškom Domu zdravlja, za djecu je oko pet KM, a u banjalučkom besplatno, dok je za odrasle 6,5 KM.

U gradiškom Domu zdravlja za djecu je zdravstveno uvjerenje besplatno, a za odrasle pet KM.

"Na osnovu zdravstvenog uvjerenja od obiteljskog liječnika dobije se besplatan ino-obrazac u FZO i s njim osiguranik treba da se javi zdravstvenom osiguranju zemlje u koju putuje, gdje će na osnovu njega dobiti odgovarajuću potvrdu koju će koristiti u slučaju da mu za vrijeme boravka u inozemstvu zatreba neodložna zdravstvena zaštita. Ukoliko osiguranicima i pored posjedovanja ino-obrasca bude naplaćena hitna zdravstvena usluga u zemlji koja sa BiH ima potpisan sporazum, po povratku u našu zemlju oni mogu da podnesu zahtjev za refundaciju troškova u FZO RS", objasnili su u ovoj instituciji.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH