U BiH je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u siječnju ove godine bilo zaposleno 749.566 osoba.

Od tog broja, na javni sektor u BiH odnosi se 190.000 osoba, od čega je 6000 političkih dužnosti, a to su ministri, parlamentarci i članovi njihovih ureda te oni imaju višestruko veće plaće od kolega u privatnim kompanijama. Piše Večernji.ba.

“Svaki 4. zaposleni u BiH radi u javnom sektoru, a četvrtina svih proračuna troši se na plaće zaposlenih u javnom sektoru”, rekao je Adis Arapović, program-menadžer CCI-ja, na predstavljanju izvješća o kontroli imenovanja i zapošljavanju u javnom sektoru u BiH. Po njegovim riječima, u BiH je oko 25.000 političkih dužnosti jer se gotovo svaka rukovodeća pozicija smatra “političkim plijenom”.

Kao najtežu posljedicu takvog stanja Arapović izdvaja činjenicu da tako postavljeni kadrovi ne odgovaraju ni Ustavu ni zakonima, nego onome tko ih je postavio - stranci.

I dok gotovo 200.000 povlaštenih ima sigurne i dobre plaće, čak 270.339 zaposlenih u privatnom sektoru samo u FBiH ima plaću manju od prosjeka. Čak ih 145.507 prima plaću manju od 602 KM, dok je onih s plaćom do 678 KM 85.507, 39.325 radnika prima plaću do 754 KM, a 35.633 do 889 KM.

Analitičari upozoravaju kako građani ne smiju dopustiti političarima na drzak način tumačiti životni standard i uvjeravati više od pola populacije da se može dostojanstveno živjeti od 600 KM. Plaće u javnom sektoru u BiH veće su u odnosu na privatni za skoro 60%, što je najveći nesrazmjer u usporedbi s europskim državama.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH