Plaće svih zaposlenih u javnom sektoru, počevši od premijera ili čelnika nekog parlamenta u BiH su javne i kao takve podložne objavi u medijima, kazao je za Radiosarajevo.ba direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH Petar Kovačević.

Agencija na čijem čelu se nalazi Kovačević pripremila je za narednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta BiH izvješće o radu za prošlu godinu. U njemu stoji da javni sektor ne može uživati zaštitu osobnih podataka kao privatne osobe kada su u pitanju osobna primanja i njihove plaće.

Kovačević ističe da su u proteklim godinama institucije proizvoljno tumačile odredbu Zakona o zaštiti osobnih podataka kada su u pitanju plaće, te su, posebno medijima, onemogućavali pravo na pristup informacijama.

Usprkos jasnim odredbama Zakona, Kovačević ističe da su mnoge institucije na svim razinama BIH kršile odredbe o osobnim podacima građana.

"S druge strane, svijest građana da ove devijacije prijavljuju je veća. Mi imamo redovitu liniju gdje zaprimamo prijave građana", kazao je Kovačević.

Nadzor su proveli u 47 tvrtki koje pružaju telekomunikacijske usluge koje su od korisnika usluga tražile jedinstveni matični broj i kopiju osobne iskaznice. Iz Agencije su naveli da to nisu trebali uraditi.

U 2016. Agencija je zaprimila 113 prigovora od građana, a protiv institucija je podneseno 56.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok