Predstavnici zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Bosni i Hercegovini u okviru polugodišnjeg dvodnevnog zasjedanja susreli su se danas u Sarajevu s članovima Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH i razgovarali o Izbornom zakonu, setu zakona o akcizma i javnom RTV sustavu.

Kako je nakon sastanka ocijenio predsjedatelj Zastupničkog doma Šefik Džaferović potrebno je da BiH pristupi izmjenama Izbornog zakona na način da se implementira odluka Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" što je moguće uraditi po modelu kako je predložio raniji europski komesar za proširenje Stefan Füle.

Kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", Džaferović smatra da je to moguće uraditi tako što će se u Izborni zakon prepisati odredba iz Ustava koja govori o izboru najmanje po jednog izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda u taj dom iz svake županije, ukoliko je takav izaslanik izabran.

Za njega je neprihvatljivo uvjetovati održavanje općih izbora pa i implementaciju rezultata općih izbora eventualnim izmjenama Izbornog zakona, koji, kaže, treba mijenjati, ali isto tako izbori se moraju provesti i implementirati 2018. bez obzira na to hoće li doći do promjene Izbornog zakona.

Osvrnuo se na pitanje usvajanja seta zakona o trošarinama i kazao da je to veliki interes BiH te da svi oni koji to razumiju i ne žele politizirati ističu da je to rješenje za BiH, "to jeste gorka pilula koju treba progutati", ali da bi se osigurao ekonomski razvoj BiH u budućnosti.

- Do sada je uglavnom bilo govora o negativnim efektima, a izbjegavala se rasprava o općoj koristi koju ova država treba imati, odnosno budućem ekonomskom razvoju zemlje - mišljenja je Džaferović.

Dodao je da je na ovom sastanku ponovio stav kada je u pitanju financiranje javnog RTV sustava, kazavši da to mora biti hitno riješeno ili putem izmjena Zakona o RTV sistemu ili zaključivanjem ugovora Upravnog odbora sistema s privrednim subjektima koji se bave distribucijom električne energije.

Dopredsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto na sastanku je iznijela stav da se BiH nalazi na prekretnici između europskog puta i stanja koji je nazvala status quo, ocjenjujući da u ovom trenutku nema spremnosti i nema političke volje da se napravi iskorak u stvarima koje su najnužnije.

Mišljenja je da to uzrokuje i probleme u smislu funkcioniranja parlamentarne većine, tvrdeći da u Zastupničkom domu ne postoji većina za usvajanje određenih zakona, ali za nju u ovom razdoblju prioritet treba biti izmjena Izbornog zakona i to ne zbog objave izbora, nego zbog implementacije izbornih rezultata.

- Nitko ne iznosi stav da se izbori neće ili ne mogu održati, ali je činjenica da se oni ne mogu implementirali te smo stoga predložili izmjene Izbornog zakona i uputili ih u parlamentarnu proceduru. To smo učinili temeljeći prijedloge na Ustavu BiH, a uvažavajući i prijedloge do kojih smo pokušali doći kroz dijalog s drugim političkim predstavnicima - pojasnila je Krišto.

Također je dodala da su među prioritetima usvajanje reformskih zakona kakav je i set zakona o trošarinama podsjećajući da za set zakona nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske, odnosno za njega nisu glasovali predstavnici stranka iz RS-a koji su dio parlamentarne većine.

Istaknula je i da se HDZBiH zalaže za reformu pravosuđa koja treba biti na principima profesionalnosti i neovisnosti, što danas, tvrdi Krišto, nije slučaj, naglašavajući da je to temelj vladavine prava i postojanja pravne države.

Stava je da je pitanje RTV sustava potrebno sustavno riješiti, uvažavajući pravo jednog naroda da na njegovom jeziku bude informiran, ali uključujući i rješenje problema financiranja javnog RTV sustava.

- Vrijeme koje je pred nama trebamo iskoristiti da uz iskreni pristup i uz snažnu političku volju do listopada 2018. provedemo nužne reforme i za koje imamo odgovornost prema građanima koji su nas birali - naglasila je Krišto.

Ipak, kazala je, da o svim pitanjima o kojima je danas bilo razgovora na sastanku ona ne vidi približene stavove u smislu traženja rješenja, ali se može govoriti o približenim stavovima o tome koji su to prioriteti.

Dopredsjedatelj Zastupničkog doma Mladen Bosić smatra da je samo održavanje sastanka i postojanje PIC-a dokaz da BiH nije uspjela uspostaviti sve svoje funkcije i da međunarodna zajednica donosi odluke koje dokazuju da BiH nije u punom kapacitetu suverena država.

Ističe da je osnovni problem ekonomija i da stanje ekonomije oslikava stanje cijelog društva, kazavši da postoji određeni rast BDP-a, ali po takvom rastu je jasno da se BiH dugi niz godina neće izvući iz siromaštva.

- U prošloj godini zabilježena je najniža razina stranih ulaganja što govori da ovdje postoje politički problemi koji onemogućavaju razvoj te samim tim perspektivu sljedećim generacijama da mogu ovdje živjeti od svog rada i u pravnoj državi - kazao je.

Kao drugi problem naveo je upravo nepostojanje pravne države, odnosno nefunkcioniranje pravosudnog sustava, a na narednoj tematskoj sjednici Doma o pravosuđu zakazanoj za 14. lipnja utvrdit će se, kaže Bosić, postoji li politička volja da se donesu zakoni koji mogu promijeniti ovakvu situaciju u pravosuđu i otkočiti proces borbe protiv korupcije i kriminala.

Za njega je to prioritetno da bi se krenulo naprijed, a pitanja poput promjene Ustava i Izbornog zakona BiH za Bosića su sekundarna, dok teme koje se tiču ekonomije i zdravstva ostaju postrani.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok