Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pozvao je u srijedu u Sarajevu parlamentarce u Bosni i Hercegovini da ozbiljno shvate obveze u odnosu prema procesu europskih integracija i prestanu pokušavati Europskoj uniji nametnuti svoja pravila ponašanja kakva ne vrijede nigdje u demokratskim zemljama.

Govoreći u svojstvu predsjedatelja izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, Picula je na konferenciji posvećenoj drugoj godišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU istaknuo kako mu političko iskustvo govori da pred izazovima ne treba ustuknuti te kako je članstvo u EU "najbolja moguća polica osiguranja za budućnost bilo koje političke zajednice u Europi te će to tako i ostati", prenosi Hina.

Sa žaljenjem je konstatirao kako i nakon stupanja na snagu SSP-a zbog "osobnih interesa" zajednički parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje kojega čine europski i bosanskohercegovački parlamentarci nije profunkcionirao već godinu i pol jer nema dogovora o načinu donošenja odluka unutar tog tijela.

Komplicirani odnosi u zemlji

Dokaz je to problema koji proistječu iz kompliciranih odnosa u BiH odnosno nastojanja da se uvede mehanizam "etničke blokade" i u tom tijelu što je, kako je istaknuo Picula, potpuno neprimjereno načelima parlamentarizma.

"BiH je dakle jedina zemlja u pristupanju (Uniji) bez parlamentarnog nadzora nad tim procesom", upozorio je Picula pozvavši parlamentarce u BiH da ozbiljno shvate ovaj problem i konačno ponude rješenje sukladno europskim standardima.

Kazao je kako ne želi biti pesimist no u postojećim okolnostima treba biti zabrinut zbog mogućeg razvoja događaja, posebice u svjetlu prijedloga za preustroj funkcioniranja Unije.

"Četiri od pet (Jean-Claude) Junckerovih opcija ne predviđaju proširenje kao strategiju", upozorio je Picula zaključivši kako će na kraju cijelog puta i BiH i EU izgledati "bitno drugačije".

Ispunjavanje preuzetih obveza

Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda kazao je kako je EU uložila sve moguće napore ne bi li potaknula BiH na provedbu reformi a sada očekuje od političara u toj zemlji da ispune obveze koje su sami preuzeli.

Istaknuo je važnost problema na kojega je ukazao Picula dodajući kako europarlamentarcima jednostavno ne može objasniti razloge zbog kojih se u BiH ponašaju tako da blokiraju suradnju.

Intenzivna politizacija, sukobi, retorika umjesto djelovanja, sve to, kako je kazao Dan Preda, simbolizira probleme koje BiH generira.

Franz Schausberger, posebni savjetnik europskog povjerenika za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, kazao je kako u Bruxellesu nema dvojbe o europskoj perspektivi zapadnog Balkana pa tako i BiH.

"Bez obzira na stvari poput Brexita politika proširenja ostaje važna kao i uvijek", kazao je Schausberger.

Nema političke volje

Njegova je ocjena kako vlasti u BiH tehnički dobro rade posao vezan uz europske integracije no problem je u nedostatku političke volje da se taj proces nastavi i odvija planiranom dinamikom.

"Čini mi se da u ovom trenutku (unutar BiH) nema potrebnog optimizma, više ga je bilo ranije a sada svi govore o usporavanju reformskih procesa", kazao je Hahnov savjetnik dodajući kako je apsurdno da se preko europskih integracija prelama preuranjena kampanja za izbore koji bi se u BiH trebali održati tek u listopadu 2018. godine.

"Molim vas skratite razdoblje te kampanje", poručio je Schausberger političarima u BiH dodajući kako je prvi konkretni ispit njihove zrelosti hoće li i kada biti dovršeno odgovaranje na upitnik Europske komisije kako bi se razmatrao zahtjev BiH za odobravanje statusa kandidata za punopravno članstvo u Uniji.

Zaključio je kako neće biti kandidatskog statusa za BiH do kraja godine nastavi li se sa sadašnjim blokadama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok