Demobilizirani branitelji koji su iz Tuzlanske županije od četvrtka pješačili do Sarajeva, stigli su pred zgradu Vlade Federacije BiH, gdje traže svoja prava. Najavljuju kako neće odustati i neće sjedati za stol unutar zgrade Vlade FBiH.

Branitelji ostaju ispred zgrade Vlade FBiH ako im se ne ispune zahtjevi, javlja N1.

Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata bio je gost emisije Dan uživo te je kazao da razumije zahtjeve razvojačenih branitelja.

"S jednom grupacijom ovih branitelja prije izvjesnog vremena sam imao radni sastanak u Tuzli o svim problemima i danas smo ponudili da njih nekoliko uđe u Vladu FBiH, međutim oni su imali potpuno druge zahtjeve i ono što nije uobičajeno da se pregovara sa 100-200-300 ljudi. Mi smo danas otvorili prostorije Vlade i imali aktivnosti s predstavnicima braniteljskih organizacija i bili su njihovi predstavnici. Zašto su se opredijelili na ovaj način, to ne znam i to je do njih. Sve što sam im mogao reći, rekao sam im u Tuzli. Spreman sam razgovarati i u Sarajevu", kazao je Bukvarević.

Branitelji iz Tuzlanske županije traže pravo na braniteljski dodatak i uspostavljanje jedinstvenog registra branitelja, a na upit je li moguće da se napravi taj registar, ministar pita je li moguće da netko dobije mirovinu, a da nema zarađen mirovinski staž u ovakvoj državi?

- Rekao sam im da to nije realno, jer tih sredstava, od 300 milijuna KM, nema", izjavio je Bukvarević i dodao da je uspostavljen registar od 1.1. ove godine sa svih 95.000 korisnika te da je potrebno da se uspostavi registar što je tko od svih tih branitelja dobio u proteklim godinama.

Komentirajući revije te zašto je veliki broj tužbi branitelja, ministar ističe kako ima RVI koji su istinski oštećeni, ali i onih koji pokušavaju varati državu.

- Reviziju imamo od 2010. do danas i kontroliramo papirologiju. Oni koji na čudan način dobio medicinsku dokumentaciju, a pitanje je jesu li bili ranjavani i oni koji dobiju dokumentaciju da su bili pripadnici, a nisu. Ima RVI koji su po 6 puta bili na reviziji neopravdano. Čovjek koji je izgubio ruku ili nogu, to se ne može nadoknaditi. Ali ima ljudi koji su na zanimljiv način došli do papira i njih provjeravamo, kazao je Bukvarević i naglasio da u registru treba evidentirati što tko prima i na koji način te tko predstavlja braniteljska udruženja.

Na upit hoće li biti usvojena braniteljska Rezolucija, kaže kako su dijelovi već ispunjeni.

- Idemo u Registar korisnika i on je upućen u Parlament, zatim da bude jedno braniteljsko udruženje, ali moramo poštovati i ostale zakone. Treće se odnosi na zahtjev da svi razvojačeni borci koji su na uredu za zapošljavanje imaju 326 KM, a to je s aspekta naših mogućnosti vrlo ograničeno", tvrdi Bukvarević.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok