Iz godine u godinu, prije nego škole otvore svoja vrata, u javnosti se javi vječna tema, nerješiv problem na koji upozoravaju roditelji, stručnjaci ortopedi, a najviše učenici jer upravo oni na svojim leđima svakodnevno nose preteške školske torbe, piše Večernji list BiH.

Nepravilan razvoj

Mnogobrojna istraživanja u BiH, kao i u svijetu, potvrdila su kako su preteške torbe jedan od čestih čimbenika koji su odgovorni za nepravilan razvoj djeteta. Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a pokrenulo je kampanju “Neka i torba zdravlje čuva” koju je uz suglasnost Ministarstva provelo Udruženje pedagoga tjelesnog odgoja i sporta Konjic. Istraživanje je obuhvatilo sve osnovne i srednje škole u Konjicu, točnije 712 učenika.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, težina torbe ne smije prelaziti 10% tjelesne mase učenika, a rezultati istraživanja pokazali su upravo suprotno. Svaki drugi prvašić nosi torbu težu od 10% svoje tjelesne težine, točnije 40,4% učenika. Rezultati su pokazali i da 62,2% učenika drugih razreda nosi lakšu torbu od 10% svoje tjelesne mase, dok je taj postotak kod učenika trećih razreda 55,1%. Školaraca četvrtog razreda koji nose lakšu torbu je 81,9%, a taj postotak kod učenika petih razreda iznosi 66,3%. Prema rezultatima istraživanja, najlakše torbe nose učenici 7. razreda - 98,1%. Jedno od pitanja bilo je i kako nose školsku torbu. U mlađim školskim dobima od prvog do petog razreda više od 96% učenika odgovorilo je da torbu nosi na oba ramena, dok je kod starijih dobi (7. i 8. razredi) taj postotak oko 85%. Slični rezultati dobiveni su i u istraživanjima u susjednim zemljama. Na pitanje razdoblja nošenja školske torbe od kuće do škole, prosječni rezultati kreću se od 9 do 14 minuta, pri čemu oko 60% učenika nosi torbu kraće od 10 minuta. Oko 3% učenika na cjelokupnom uzorku nosi torbu 30 minuta i više.

Potrebno više aktivnosti

Na osnovi rezultata iz Udruženja pedagoga tjelesnog odgoja i sporta Konjic iznijeli su svoj stav, a to je da se trebaju tiskati udžbenici za dva polugodišta kako učenici ne bi bez potrebe nosili knjigu u kojoj su dio gradiva obradili ili nisu. Rečeno je i da je potrebno naći kompromis između ergonomske kvalitete torbe i njezine težine. Iz Udruženja su kazali i da djeca trebaju biti aktivnija i manje vremena provoditi ispred računala i TV-a jer to dovodi do slabljenja mišićnoga sustava, što uvelike povećava mogućnost pojave lošeg zdravlja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok