BiH je odavno u nezavidnom položaju kada je riječ o broju rođenih.

Broj novorođenih je nešto čime smo se prije, ali i tijekom ratnih događanja ponosili, ali danas je problem koji iziskuje pažnju, ali i reakciju bh. društva.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u prvom tromjesečju ove godine u FBiH je bilo više umrlih nego živo rođenih. Prema tim podacima živo rođenih je bilo 1450, a umrlih 1577. S druge strane, ovakve statistike najviše se odraze na najmalobrojniji narod u BiH a to su Hrvati.

Nedavno je i profesor dr. Stjepan Šterc s PMF-a iz Zagreba upozorio kako je u BiH demografska situacija katastrofalna, fokusirajući se posebno na hrvatsku populaciju. On navodi projekcije o mogućem gubitku 40.000 hrvatskog stanovništva u idućih deset godina, što implicira da će broj Hrvata u BiH za idućih dvadesetak godina opasti ispod 300.000 ako se ne poduzme ništa na rješavanju problema.

Prema popisu iz 2013., broj Hrvata u BiH je bio oko 550.000 od oko 760.000, koliko je iznosio prema popisu iz 1991. O većem broju umrlih i živo rođenih svjedoče i podaci katoličke crkve u BiH. Doduše oni se odnose na prošlu godinu. Ti podaci otkrivaju da je broj umrlih veći od broja krštenih, a demografski pokazatelji otkrivaju da su najviše pogođeni Tuzlanski dekanat, sarajevski, pet župa u Zenici koji bilježe negativan prirodni prirast, kao i Banjolučka biskupija i Trebinjsko- mrkanjska.

Jedino je Mostarsko- duvanjska biskupija zabilježila pozitivan prirast u prošloj godini. Što se pak tiče službene statistike Federalnog zavoda za ovu godinu demografska slika je prilično crna.

U skoro svim županijama je broj umrlih veći od broja živo rođenih. Tako je u USŽ broj umrlih 211 dok je broj novo rođenih 151, u PŽ je čini se najlošije stanje. U toj županiji je rođeno 8, a umrlo je 46 osoba. I TŽ kao i ZDŽ bilježe negativan prirast stanovništva. U HNŽ je rođeno 126 djece, a umrlo je 215 osoba. U HBŽ rođeno je 38 djece, a umrlo je 68 osoba.U ZHŽ je rođeno 74 djece, a umrlo je 77 osoba. Jedini pozitivan prirast 
bilježi SŽ. (Večernji list)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH