Da će joj sustav i država u papirima promijeniti spol, proglasiti je više puta muškarcem, Begzada Dada Avdić iz Zenice nikad nije mogla niti pomisliti. Iako se na prvi trenutak sve čini poput onog skeča iz „Nadrealista“ kada su opisivali beskonačno duge španjolske sapunice u kojima izvjesni Horhe u 956. epizodi shvaća da je sam sebi majka, ovo je surova realnost i primjer nesposobnih i podobnih ljudi na određenim pozicijama, piše Dnevni avaz.

Tvrdi to i Begzada, kojoj je, kako priča, ovakvih situacija preko glave, zbog čega je o novom primjeru apsurdistana u BiH odlučila sve ispričati javno.

- Iznervirala me funkcionalnost sustava i njihovo ponašanje. Da je greška do nas, snosili bismo posljedice. No, kada oni zakažu, pravdaju se sa „događa se“ i opet ispaštaju nedužni ljudi, a ne dobiju niti „oprostite“ – ppriča ogorčena Zeničanka.

Ističe da je duže vrijeme šutjela i trpjela. Ali, kada je po treći put za godinu dana bila žrtva sustava i nemara onih koji za svoj posao primaju plaću, odlučila je reagirati.

Sve je počelo u ožujku prošle godine, kada je otpuštena s Ginekologije, gdje je bila hospitalizirana, a potom je rodila, i to - kao muškarac.

- Porodila sam se u zeničkoj bolnici. Kada sam ugledala otpusno pismo, imala sam što vidjeti. Registrirali su me kao muškarca. Doživjela sam ogromni šok i nevjericu s obzirom na to da se radi o specifičnom odjelu, porođaju koji je, nažalost, prošao s mrtvorođenom bebom, da bi na kraju cijele priče, u teškim životnim trenucima, još vidjela da sam i muško – ogorčena je ona.

Samo što se nekako oporavila od te neugodnosti, u rujnu kontaktira Matični ured u Zavidovićima da podigne potvrdu o bračnom statusu.

- Tada je uslijedio novi šok. Kazali su mi da sam već udana, odnosno oženjena za vlastitog brata, i to već šest godina - priča ona, dodajući da uvjeravanje s radnikom telefonom nije pilo vode, zbog čega je odlučila otići u Zavidoviće, gdje su grešku u sustavu pravdali starijom zaposlenicom koja je slučajno pogriješila, uz opasku „događa se“.

No, apsurdi za Begzadu nisu prestajali...

- Nedavno sam dobila poziv iz Policijske uprave Novi Grad Sarajevo. Kažu da sam izvjesni Selver koji nosi oružje i za kojim traga policija - govori ona. Ističe da je ovu situaciju, kao i prethodne, uspjela nekako riješiti suočavajući se s neugodnostima i duševnom boli.

- Sada moram nositi sve dokumente, da bih ljudima dokazala da sam to ja – kaže za Avaz Begzada.

Zbog svega što joj se dogodilo za nepunih godinu dana, razmišlja da počne nositi majicu s natpisom „Ja sam žensko“.

- Ružne su situacije, itekako. Više ne znam što raditi. Preostaje mi jedino napraviti sebi majicu s natpisom „Ja sam žensko“ i tako se boriti protiv sustava – govori ona, dodajući da je zbog tuđeg nemara morala plaćati brojne trošarine da ispravi propuste administracije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok