Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 29. svibnja ove godine Carinskoj ispostavi zračne luke u Banjoj Luci prijavio da u zemlju unosi 200.000 eura u gotovini.

Potvrđeno je to za Faktor iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, a iz te institucije je informacija o unosu novca proslijeđena Financijsko-obavještajnom odjelu Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) već dan kasnije, odnosno 30. svibnja 2017. godine. Uzimajući u obzir tu činjenicu, predsjednik RS-a će porijeklo unesenog novca morati objasniti i dokazati istražiteljima SIPA-e.

Unos novca u BiH je uređen usklađenim entitetskim uredbama, koje propisuju obvezu prijavljivanja svakog unošenja, odnosno iznošenja, efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka, čekova, vrijednosnih papira i svih drugih fizički prenosivih instrumenata plaćanja u skladu s propisom kojim se uređuje sprečavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, za vlastite potrebe ili za drugu osobu na Obrascu za prijavu gotovine.

Uzimajući u obzir da je Dodik, prema informacijama ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, novac u BiH unio iz susjedne Srbije, predsjednik RS-a je bio dužan prijaviti taj iznos prijaviti i carinicima u Srbiji.

S obzirom da se radi o većem iznosu od 10.000 eura, Dodik je novac iz Srbije mogao iznijeti samo ako je isti iznos prethodno unio u Srbiju, na osnovu potvrde banke da je novac koji iznosi podigao sa svog deviznog računa, ili na osnovu potvrde mjenjača da je novac koji iznosi stekao prodajom dinara dobivenih prethodnim korištenjem platne kartice u Republici Srbiji.

Dodik je danas odgovorio na optužbe ministra Mektića, kazavši kako "nema namjeru odgovarati na njegove spletke", te da Mektića iskreno žali jer je, kako kaže, Mektić dobrovoljno preuzeo ulogu bh. političkog klaun".

- Želim samo zbog javnosti reći da sam u svom imovinskom kartonu, što je svakome vidljivo, proteklih godina uredno prijavio i dva stana u vlasništvu od po 77 kvadratnih metara u Beogradu u Bulevaru Kralja Aleksandra, koje sam nedavno prodao i to je novac koji sam legalno prijavio i unio u RS - rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je dodao da je sve bilo "transparentno i legalno".

- To zna i Mektić koji bi, umjesto što svakodnevno gleda u moj džep, napokon trebao da kaže ko su kriminalci koji su u Srebrenici, prije dvije godine pokušali da ubiju tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića - izjavio je Dodik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok